Blogga

Vem kan lasa sparrad journal?

Vem kan läsa spärrad journal?

Det är bara personal som deltar i vården av dig, eller som av annat skäl behöver uppgifterna för att kunna utföra sitt arbete, som har rätt att ta del av din journal. Du kan bli tillfrågad av vårdpersonalen om de får läsa spärrad information.

Hur vet jag om min journal är spärrad?

Spärra journalen Dina uppgifter skickas därefter till Journalservice som inom tre arbetsdagar ringer upp dig för att informera om vad en spärr kan innebära för dig. Journalservice får inte spärra några uppgifter utan att först ha varit i kontakt med dig. Efter samtalet registreras de spärrar du eventuellt vill göra.

Hur kan jag begära journalkopior?

Begäran om journalkopior Du kan begära din egen eller dina anhörigas journaler. För begäran av anhörigs journal krävs samtycke från personen. Vid handläggningen görs en utförlig menprövning.

Vilka sätt kan du läsa journalen på?

Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.

Hur länge ska journaler sparas?

Journaler sparas i minst tio år Journaler måste sparas i minst tio år efter den senaste anteckningen. I vård som drivs av en region sparas en stor del av journaluppgifterna för all framtid. Även privata vårdgivare är skyldiga att behålla journalerna i tio år, därefter får de förstöras.

Hur ska journaler hanteras?

Det är patientdatalagen som reglerar hur journaler ska hanteras. Lagen styr bland annat hur journalerna ska skrivas och hur uppgifterna i journalen ska skyddas. Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer.

Share this post