Innehållsförteckning
Vem väljer domare till Högsta domstolen i Sverige?
Högsta domstolens 16 domare benämns justitieråd och utnämns av regeringen efter ett öppet ansökningsförfarande. Ordförande i Högsta domstolen är justitierådet Anders Eka. Avdelningsordförande är justitierådet Gudmund Toijer.
Hur många ledamöter skall HD som huvudregel bestå av när man dömer av ett tvistemål?
Ett justitieråd är en lagfaren domare som dömer i HD. Till antalet ska det vara minst fjorton stycken enligt 3 kap. 4 § 1 st Rättegångsbalken (RB; se här). När justitieråden prövar ett mål måste inte alla fjorton vara samlade utan huvudregeln är att de ska vara minst fem ledamöter som dömer i målet enligt 3 kap.
Kan en domstol underlåta att tillämpa en lag?
Genom en ändring i regeringsformen som trädde i kraft den 1 januari 2011 upphävdes det så kallade uppenbarhetsrekvisitet, som föreskrev att domstolar och myndigheter endast fick underlåta att tillämpa en lag eller en förordning om konflikten med högre norm var uppenbar.
Vem dömer i Högsta domstolen?
Domarna i Högsta domstolen kallas justitieråd. Justitieråden utnämns av regeringen efter ett ansökningsförfarande. Det finns 16 justitieråd i domstolen, varav i regel två tjänstgör i Lagrådet. Tjänstgöringen i Lagrådet sker vanligtvis ett år åt gången.
Vilka mål prövas i Högsta domstolen?
Högsta domstolens viktigaste uppgift är att genom konkreta mål skapa vägledande avgöranden – prejudikat. För att domstolen ska ta upp ett mål krävs i regel ett prövningstillstånd. Högsta domstolen beslutar också i fråga om resning, domvilla och olika ärenden.
Vad är RB för lag?
Lag (1989:656). 3 d § I tvistemål där förlikning om saken är tillåten ska tingsrätten alltid bestå av en lagfaren domare, om värdet av vad som yrkas uppenbart inte överstiger hälften av prisbasbeloppet enligt 2 kap.
Hur mycket tjänar ett justitieråd?
En Justitieråd i Sverige tjänar i snitt 57 900 kr i månadslön. Lönen för en Justitieråd kan dock skilja sig mycket beroende på vem man är och var man arbetar.
Vad är Lagprövning?
En domstol eller annan myndighets möjlighet att pröva gällande lagstiftnings förenlighet med grundlagar och andra rättsordningar som kan stå över lagen. Abstrakt lagprövning innebär att en domstol tar ställning till en lags grundlagsenlighet i sig själv utan att lagen behöver ha tillämpats.
Vad gör en jury?
Ordet jury är en synonym till domstol och kommitté och kan bland annat beskrivas som ”grupp av icke-jurister som vid en domstol ska avgöra om en anklagad är skyldig eller icke skyldig”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av jury samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.
Hur utses jury i tryckfrihetsmål?
Jury har förekommit i tryckfrihetsmål sedan 1815 samt i yttrandefrihetsmål sedan 1992 (när YGL infördes). Det är landstinget eller landsting tillsammans med kommun som inte tillhör landsting som utser jurymän.