Blogga

Vilka anvander forortssvenska?

Vilka använder förortssvenska?

Förortssvenska är en variant av svenska som pratas utanför en stor stad. Det är mest ungdomar och dom som flyttar till Sverige som pratar det. Alla kan prata det om dom vill. Vissa kan tycka att det är lite konstigt för att det ä andra ord man inte känner till och vissa vet inte vad dom betyder.

Varför finns förortssvenska?

Förortssvenskan är ett kompisspråk där de som pratar med varandra inte behöver vara extra artiga utan talar som jämlikar. I sin tidigare forskning har Rickard Jonsson visat att ungdomarna ofta talar förortssvenska på raster och att de ledigt kan växla till »standardsvenska« när situationen kräver det.

Vart är orten?

Orten är ett nyord för förorter i företrädelsevis Stockholmsområdet med stort inslag av kulturer som medföljt invandrare som flyttat till Sverige, och som ofta kännetecknas av utanförskap och kriminalitet.

Hur har Förortssvenskan uppstått?

Den svenska språkforskaren Ulla-Britt Kotsinas beskrev 1988 Rinkebysvenska hos ungdomar i Rinkeby och Flemingsberg. Därför betraktar det internationella forskarsamhället förortssvenska som den allra först upptäckta contemporary urban vernacular (CUV).

Är Solna en förort?

Solna kommun ligger i de södra delarna av landskapet Uppland….Solna kommun[redigera | redigera wikitext]

Landskap Uppland
Län Stockholms län
Centralort Solna
Inrättad 1 januari 1971
Areal, befolkning

Vad är närförort Stockholm?

– De svarande har fått bedöma vad som är närförort för dem. Men vi har sagt inom 1-2 mil från innerstan när vi ställde frågan. Undersökningen, som besvarats av drygt 4 000 personer, visar att flest, 57 procent, anser att en boendekostnad mellan 5 000 kronor och 9 000 kronor i månaden är lagom.

Vilken funktion fyller Förortssvenskan för sina talare idag och vilka attityder möts den av från omvärlden?

En dialektal framtoning skapar direkt en förmodad identitet som ibland kan vara influerad av fördomar, vilket påverkar både elever och lärare. Därför kommer uppsatsen behandla frågor som uppstår i undervisningen och i skolans värld när lärare möter vad forskning kallar för förortssvenska.

Hur påverkar förortssvenska?

Vokalernas längd gör att den svenska som talas i mångspråkiga förorter upplevs som ”stötigt” eller ”stackato”. Detta visar en studie av Nathan Young på Centrum för tvåspråkighetsforskning i Stockholm.

Hur kommer det sig att förortssvenska pratas även av de som inte själva har invandrat till Sverige eller bor i förorten?

I många invandrartäta förortsområden runt om i landet har det växt fram ett ungdomsspråk influerat från många olika språk. Detta språk kan betecknas med samlingsnamnet multietniskt ungdomsspråk och talas till största delen av just ungdomar i förorterna.

Vad är typiskt för Förortsslangen?

Elever som såg sig själva som talare av ”förortsslang” beskrev i stället hur tjejer från innerstaden använde sig av deras språk i korridorerna. Och de använde det för att spela coolare eller skämtsamt gestalta karikatyrer – utan att varken behärska nyanserna i de ord de använde eller respektera den språkliga stilen.

När började orten?

Orten är ett nyord för förorter i företrädelsevis Stockholmsområdet med stort inslag av kulturer som medföljt invandrare som flyttat till Sverige, och som ofta kännetecknas av utanförskap och kriminalitet. Begreppet etablerades i början av 2010-talet och används även för att beskriva typer av kläder, musik och språk.

Share this post