Innehållsförteckning
Vilka är de viktigaste principerna när det är krig och enligt krigets lagar?
Krigets lagar har ett antal centrala principer om distinktion, proportionalitet, försiktighet, förbud mot att orsaka onödigt lidande och överflödig skada, samt principen om ickediskriminering och Martensklausulen. Dessa principer är i dag väl utvecklade och förankrade i regler i både traktater och sedvanerätt.
Varför behövs den humanitära rätten?
Den humanitära rätten syftar till att begränsa krigets effekter. Den innehåller regler som både skyddar vissa personer och objekt, och som begränsar vilka stridsmedel (vapen) och stridsmetoder som får användas i en väpnad konflikt.
Är krig olagligt?
Internationella domstolen i Haag Den internationella rätten förbjuder stater att använda våld mot varandra. Därför är det olagligt att till exempel starta ett krig. Det finns ett undantag i den internationella rättens förbud för stater att använda våld mot varandra.
Vad har Sverige för krigslagar?
I Sverige finns en serie så kallade fullmaktslagar som regeringen kan besluta skall träda ikraft om riket hamnar i krig eller krigsfara, alternativt träder de ikraft automatiskt vid högsta beredskap. Riksdagen har inte rätt att motsätta sig ikraftträdandet av sådan lagstiftning men kan upphäva den i efterhand.
Finns det krigslagar?
Reglerna säger bland annat vilka som är skyddade och inte får anfallas, och att man inte får använda vilka vapen som helst. Krigets lagar tar inte ställning till, eller är beroende av, vem som startade konflikten. Reglerna gäller bara i krig och de flesta reglerna finns i Genèvekonventionerna.
Vilka regler och lagar gäller i samband med väpnade konflikter?
De viktigaste reglerna finns i Haagkonventionerna från 1907, samt i Konventionen om förbud mot kemiska vapen 1993 och 1997 års konvention om förbud mot antipersonella minor (Ottawakonventionen). Dessutom finns till exempel Haagkonventionen för skydd av kulturegendom i händelse av väpnade konflikter (1954).