Blogga

Vilka ar minoritetsgrupperna i Sverige?

Vilka är minoritetsgrupperna i Sverige?

Dina rättigheter. Om du tillhör en av de fem nationella minoriteterna – judar, romer, samer, sverigefinnar eller tornedalingar – så har du stärkta rättigheter på flera områden.

Hur stor del av Sveriges befolkning är minoriteter?

De nationella minoriteterna utgör nästan 10 procent av Sveriges befolkning och har funnits i Sverige under mycket lång tid. Det som förenar dessa fem grupper och som gör att de räknas som nationella minoriteter i Sverige är att varje grupp har; en uttalad samhörighet och en icke dominerande ställning i samhället.

Vilka är och vad är det som är speciellt med de fem nationella minoriteterna i Sverige?

De grupper som enligt regeringens förslag utgör nationella minoriteter är samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. Minoritetsspråken är samiska, finska, meänkieli (tornedalsfinska), romani chib och jiddisch.

Hur kom meänkieli till Norden?

I slutet av 1800-talet, under nationalismens tidsålder i Europa, ville regeringen etablera ett starkt svenskt och gemensamt språk i Sverige. Det innebar att man ville försvenska alla de folkgrupper som bodde i Sverige men som hade ett annat språk som modersmål, till exempel samiska, meänkieli och finska.

Hur många minoritetsspråk har vi i Sverige?

Det finns fem nationella minoritetsspråk, finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Tre av de fem nationella minoritetsspråken finska, meänkieli och samiska är så kallade territoriella språk vilket betyder att dessa språk är knutna till vissa geografiska områden i Sverige.

Vad krävs för att bli ett erkänt minoritetsspråk?

Det finns två villkor för att ett språk ska få ställning som minoritetsspråk. Det får inte vara en dialekt utan det ska vara ett eget språk. Det ska också ha talats kontinuerligt i minst tre generationer, eller i ungefär 100 år.

Vilka var kriterierna för att språken skulle erkännas som officiella minoritetsspråk i Sverige?

För att erkännas som minoritetsspråk måste språket ha talats i Sverige en längre tid och fortfarande vara levande, samtidigt som det ska klassas som ett språk av svenska staten.

Share this post