Innehållsförteckning
Vilka är Parisavtalets mål?
Avtalet trädde formellt i kraft i november 2016. Parisavtalet slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under två grader celsius och att man ska sträva efter att begränsa den till en och en halv grad. Detta framförallt genom att minska utsläppen av växthusgaser.
Vad är Sveriges klimatmål?
Klimatmål. Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Målet innebär att utsläppen av växthusgaser från svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre år 2045 än utsläppen år 1990.
Vad säger Klimatlagen?
Klimatlagen säger att regeringen varje år ska presentera en klimatredovisning i budgetpropositionen och att den vart fjärde år ska ta fram en klimatpolitisk handlingsplan som bland annat ska redovisa hur klimatmålen ska uppnås. Den nya klimatlagen träder i kraft idag, den 1 januari 2018.
Vad tycker du om arbetslagar i Sverige?
Lagarna ger oss en bra grundtrygghet i arbetslivet. Men genom kollektivavtal mellan ditt fackförbund och din arbetsgivare kan de flesta arbetsrättsliga lagar anpassas till din bransch. Med kollektivavtal har du därför bättre villkor än vad lagarna ger.
Vad präglar den svenska modellen?
I Sverige reglerar vi villkoren för arbetsmarknaden med lagar som ger miniminivån och sedan fylls ut med fler och bättre villkor genom kollektivavtal. Det är fackförbunden och arbetsgivarna som gemensamt kommer överens om innehållet i kollektivavtalen.
Vilka reglerar spelreglerna på arbetsmarknaden?
Fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer träffas regelbundet och förhandlar om vilka regler som ska gälla på arbetsmarknaden. Dessa förhandlingar handlar bland annat om löner och andra rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen. Rätten att förhandla bestäms i lagen om medbestämmanderätt, MBL.
Vilka är de viktigaste punkterna i Parisavtalet?
Några av de viktigaste punkterna i Parisavtalet
- Hålla den globala uppvärmningen långt under 2 °C och sträva efter att begränsa den till 1,5 °C.
- Öka ambitionerna efter hand, avstämning var femte år.
- Stöd från industrialiserade länder till utvecklingsländer.
Vad innebär det att arbetsmarknaden är reglerad?
Arbetsmarknaden är mer reglerad än andra marknader. Det är inte utbud och efterfrågan på arbetskraft som styr priset, dvs lönen. Lönen regleras istället till stor del i avtal mellan fackföreningar och arbetsgivarorganisationer.
Hur påverkar den svenska modellen samhället?
Det ger Sverige en styrka framför länder där facken är tillbakapressade/ej erkända samarbetsparter eller där politikens och juridikens makt tagit över arbetslivets utveckling. I den svenska modellen bygger ansvaret på en tillit mellan parterna om att de gemensamt bär de avtal som de förhandlat fram.
Hur har den svenska modellen påverkat utvecklingen på arbetsmarknaden?
Så ”den svenska modellen” har påverkat arbetsmarknaden endast från 1938 tills än idag där stridsåtgärden samt strejkar inte förekommer lika mycket som i andra länder eller som det förekom innan saltjöbadsavtalet.
Vilka är de fyra lagar som påverkar arbetsmarknaden?
Lagstiftningsarbetet resulterade i lagarna om anställningsskydd, LAS, Medbestämmandelagen, MBL och Förtroendemannalagen, LFF.
Vilka är de olika aktörerna på arbetsmarknaden?
Nedan följer några länkar till aktörer inom arbetsmarknaden – gå gärna in och undersök vad som är aktuellt för ditt tilltänkta eller nuvarande arbete.
- LO – Landsorganisationen.
- TCO – Tjänstemännens Centralorganisation.
- SACO – Svenska Akademikers Centralorganisation.
- SIF – Svenska Industritjänstemannaförbundet.
Vad är COP möte?
FN:s klimatkonvention (UNFCCC) organiserar årligen klimatmöten, främst de årliga COP-mötena (Conference of Parties) där alla länder som skrivit under klimatkonventionen träffas och förhandlar om hur klimatarbete ska genomföras.
Hur många länder var med i COP26?
Överenskommelsen missar därmed de åtgärder som verkligen krävs. Över 20 länder och finansinstitutioner enades under COP26 om att avsluta all direkt statlig finansiering till fossila bränslen i energisektorn till slutet av 2022.