Vilka är styrdokumenten i skolan?
Lagar och författningar som styr skolan och förskolan
- Skollagen. Skollagen innehåller grundläggande bestämmelser om skola och förskola.
- Läroplaner. En läroplan är en förordning som utfärdas av regeringen och som ska följas.
- Föreskrifter.
- Diskrimineringslag.
- Kommunallagen.
- Förvaltningslagen.
- Offentlighets- och sekretesslagen.
Är skolplikten lag?
Skolplikten innebär en rättighet och en skyldighet för barn att få sin utbildning i det svenska skolväsendet. Men i särskilda fall kan ett barn få fullgöra sin skolplikt utanför det svenska skolväsendet. Det kallas i skollagen att ”fullgöra skolplikten på annat sätt”.
Vilken lag lagar styr pedagogen?
Skollagen. I skollagen står det att alla elever ska få den undervisning och hjälp de behöver för att klara skolan på ett bra sätt.
Är grundskolan obligatorisk?
Skolplikten ska börja fullgöras i förskoleklassen som då blir en obligatorisk skolform inom skolväsendet. Därefter ska skolplikten såsom i dag fullgöras i grundskolan, om inte barnet ska tas emot i sameskolan, specialskolan eller grundsärskolan. – Alla barn ska få en bra start in i skolan.
Hur många år gick man i folkskolan?
1937 Riksdagen beslutar att göra folkskolan sjuårig. Reformen klar först 1949. I vissa kommuner blev folkskolan åtta- eller nioårig, i något fall tioårig. 1941 Engelska införs som första främmande språk i folkskolans högre klasser.
Skolan styrs av olika styrdokument, lagar och regler, till exempel Skollagen, förordningar, läroplanerna och kursplanerna. Dessa är bindande och ska följas. Därutöver omfattas skolans verksamhet även av till exempel arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen.
Vad innefattar skollagen?
Skollagen (2010:800) innehåller grundläggande bestämmelser om skola och förskola. Där regleras rättigheter och skyldigheter för barn, elever och deras vårdnadshavare. I skollagen finns också skolans och huvudmannens ansvar för verksamheten beskrivet. Skollagen innehåller bestämmelser om skolväsendet.