Blogga

Vilka finns i rattssalen vid en rattegang?

Vilka finns i rättssalen vid en rättegång?

VILKA ÄR MED PÅ RÄTTEGÅNGEN? Målsäganden får ibland stöd av ett mål s ägandebiträde och den tilltalade har ofta en försvarsadvokat till sin hjälp. Dessutom kan det finnas vittnen, sakkunniga och tolkar med under rättegången. De som är målsägande och tilltalad i ett brottmål kallas för parterna i målet.

Måste man vittna I Sverige?

I Sverige har vi allmän vittnesplikt. Det innebär att du är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och dess försvarare anser att det behövs. Du kan alltså inte bestämma själv om du vill vittna eller inte.

Vilka personer ingår i en svensk rättegång?

De som ska döma i målet (rätten) består normalt av en utbildad juristdomare och tre lekmannadomare (nämndemän). Utöver dessa personer deltar även en protokollförare. Åklagaren är närvarande personligen eller via videolänk. Även den misstänkte och dennes försvarsadvokat kallas till rättegången.

Vad är antalet anmälda brott i 2019?

Under 2019 anmäldes cirka 1 550 000 brott till polis, tull eller åklagare, vilket i princip var oförändrat (−2 220 brott eller ±0 %) jämfört med 2018. Under den senaste tioårsperioden (2010–2019) har antalet anmälda brott ökat med cirka 178 000 brott (+13 %).

Hur många gånger utsätts man för brott under ett år?

Hur många gånger man utsätts för brott under ett år är ojämnt fördelat. Återfall i brott. Den slutliga statistiken över återfall beskriver andelen personer som återfallit i nytt lagfört brott inom ett, två och tre år efter en ingångshändelse och hur nivån utvecklas över tid.

Vad är utsatthet för brott?

Utsatthet för brott. Det är 26,4 procent av befolkningen (16–84 år) som uppger att de under 2018 utsattes för någon eller några av de brottstyper som i Nationella trygghetsundersökningen kallas för brott mot enskild person: misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kreditbedrägeri,

Hur inleds ett brottmål?

Ett brottmål inleds med en misstanke om att brott har begåtts. Polisen utreder då vad som hänt genom till exempel förhör med den misstänkte, brottsoffer (målsägande) och vittnen, undersökning av brottsplatsen och teknisk utredning.

Share this post