Blogga

Vilka for och nackdelar ser du med vardplanering?

Vilka för och nackdelar ser du med vårdplanering?

– Det blir många resor när kommunens personal behöver ta sig till sjukhusen för vårdplanering. Fler och effektivare vårdplaneringsmöten bidrar i sin tur till att korta vårdtider, där patienten kan få komma hem tidigare istället för att vänta på ett möte på sjukhuset, berättar Maria Taranger, verksamhetschef MGAÖ.

Hur sker uppföljningen?

Behandlingen ska bedömas, dokumenteras och utvärderas kontinuerligt under vårdtillfället [1]. Hur ofta uppföljning sker beror på patientens behov och vilka åtgärder som satts in.

Vad betyder livsuppehållande behandling?

Med livsuppehållande behandling avses åtgärder som upprätthåller liv i en annars livsho- tande situation genom exempelvis respiratorvård, dialys, nutrition, vätsketerapi, men i vissa situationer även behandling med antibiotika, insulin eller vätskedrivande läkemedel. 1.

Hur ska en vårdplan se ut?

Den aktuella vårdplanen innehåller de diagnoser (problem, risker) och mål som identifierats för och tillsammans med patienten, åtföljt av åtgärder och ordinationer. Syftet med vårdplanen är att alla personer som är involverade i patientens vård ska arbeta mot samma mål och gemensamt genomföra de åtgärder som beslutats.

Hur ser en vårdplanering ut?

Vårdplanering i hemmet Det görs en bedömning av ditt medicinska tillstånd samt om du som är patient kan ta sig till vårdcentralen. Därefter fattas beslut om inskrivning. Det kan även bli aktuellt med en utskrivning då du som patient har ett förbättrat hälsotillstånd och kan ta dig till vårdcentralen.

Vem bestämmer livsuppehållande?

Vilka riktlinjer har vården för livsupphållande behandling? Och vem är det som bestämmer? Svar finns i Svenska Läkarsällskapets etiska riktlinjer från år 2007 och i Socialstyrelsens föreskrifter från 2011 om att ge eller inte ge livsuppehållande behandling.

Vad är livsuppehållande behandling och när bör denna avslutas vid palliativ vård?

När medicinsk-etisk samsyn råder och man har beslutat att avbryta livsuppehållande behandling, övergår den till palliativ vård. Döendet är en oförutsägbar naturlig process och måste få ta den tid som behövs. Denna process ska inte förhindras av intensivvårdsåtgärder när patienten befinner sig i livets slutskede.

Share this post