Innehållsförteckning
Vilka konsekvenser får överfiske?
Överfiske påverkar många arter. Genom överfiske riskerar inte bara fiskarna att blir färre, de kan också bli mindre eftersom fisket fångar de största individerna. Om överfisket fortsätter kan bestånden kollapsa. Det hände till exempel med torsken på Grand Banks utanför Kanadas kust i mitten av 1990-talet.
Hur ser framtiden ut för våra hav?
Skydda fler havsområden Mindre än 10 procent av haven är idag skyddade och vi vill se att den siffran ökar till minst 30 procent till 2030. Skyddet behöver omfatta både hav och kustekosystem eftersom dessa ekosystem är sammankopplade och beroende av varandra.
Vad förstör haven?
Alltför hårt fiske som utarmar våra hav och bottentrålning som förstör våra havsbottnar, räkodlingar som fördärvar kustmiljön, olje- och mineralutvinning till havs – det är lätt att känna sig maktlös inför allt som skadar våra hav.
Hur påverkar överfiske samhället?
Det påverkar turism och kustbors livskvalitet negativt. Överfiske genererar därför mycket stora ekonomiska och estetiska förluster för människan, utöver den ekonomiska förlust kollapsen av det fiskade beståndet medför.
Vad är bottentrålning?
Bottentrålar används för arter som under hela eller delar av sitt liv lever i, på eller nära havsbottnen, som exempelvis torsk, plattfiskar, räkor och havskräftor. Det finns flera olika sorters bottentrålar med olika mycket kontakt med botten.
Varför dör koraller?
Sedimentering. Kalkbrytning i korallrev samt avverkning av mangrover och annan skog gör att utflödet av sediment och slam ökar över korallerna. Det leder till att korallreven dör till följd av för lite solljus. Solljus i rätt mängd är nödvändigt för korallernas överlevnad.
Vad kan man göra för att rädda haven?
Det här kan du göra åt det:
- Plocka upp efter dig! Majoriteten av skräpet i haven har slängts på land.
- Återvinn plastförpackningar!
- Tvätta lagom ofta!
- Köp begagnade kläder!
- Skippa mikroplasten i badrummet!
- Byt ut slitna tampar på båten!
Vad kan jag göra för att rädda haven?
Bli medlem och stöd arbetet för friska hav och vatten!
- kräva en tuffare miljöpolitik för hav och vatten.
- skydda känsliga arter, kuster och havsområden.
- ställa om till hållbart fiske med skonsamma fiskemetoder.
- stoppa övergödning av hav och vatten.
- få politiker att fatta beslut baserat på forskning.
Varför rinner näringsämnen ut i vattnet?
De näringsämnen som når våra sjöar, vattendrag och hav kan ha många källor, både naturliga och mänskliga. Vid till exempel förbränning bildas kväveoxider som sprids via atmosfären. Vatten som rinner genom skog och mark för med sig näring till havet. Från jordbruket läcker näringsämnen ut vid gödsling av åkrarna.
Hur kan vi skydda haven?
Det här kan du göra åt det: Majoriteten av skräpet i haven har slängts på land. Återvinn plastförpackningar! Att göra nya plastgrejer av gammal plast är både klimatsmart och kan minska skräpet i våra hav. Tvätta lagom ofta!