Blogga

Vilka kor rattfulla?

Vilka kör rattfulla?

Ändå kör flera tusen påverkade förare varje dag på de svenska vägarna och utsätter sig själva och sina med- trafikanter för mycket stora risker. Den här skriften sammanfattar fakta om alkohol och droger i trafiken. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattfull. Det motsvarar cirka 0,2 procent av trafiken.

Hur alkohol och andra droger påverkar kroppen?

Redan små mängder alkohol gör att du får sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga. Du sover sämre och känslorna påverkas. Vid mycket hög och långvarig konsumtion krymper hjärnan och du kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.

Vilken drog är vanligast i trafiken?

Bland dödade förare var amfetaminer den vanligaste illegala drogen med en förekomst på 2,8 procent, sömnmedel förekom i 2,1 procent av de dödade förarna och kombinationer av läkemedel från mer än en grupp förekom hos 2,8 procent.

Vad är promillegränsen i Sverige?

Gränsen för rattfylleri av normalgraden är 0,2 promille alkohol i blodet. För det kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. För grovt rattfylleri är gränsen minst 1,0 promille alkohol i blodet och man kan dömas till högst 2 års fängelse.

Vad är straffet för grovt rattfylleri?

Straffskalan sträcker sig från fängelse i 14 dagar till två år. Straffvärdet för den absoluta majoriteten grova rattfyllerier som hanteras i domstol är en månads fängelse.

Hur många kör alkoholpåverkade per dygn i Sverige?

Ungefär 15 000-20 000 bilresor per dag görs i Sverige av alkoholpåverkade förare. Alkohol i samband med bilkörning ökar olycksrisken enormt. En onykter förare med 0,5-1,0 promille alkohol i blodet löper omkring 13 gånger större risk att råka ut för en trafikolycka än en nykter förare.

Vad händer med musklerna när man dricker alkohol?

Små mängder alkohol påverkar inte mycket, medan större mängder ger försämrad effekt. Förmågan att bygga muskler påverkas negativt av alkohol. – Om man är intresserad av att bli så stor och stark som möjligt så ska man kanske minimera eller till och med eliminera alkoholintaget, säger Mikael Mattsson.

Share this post