Blogga

Vilka program kan du lasa som larlingsutbildning?

Vilka program kan du läsa som lärlingsutbildning?

På många gymnasieskolor är det möjligt att läsa ett yrkesprogram som gymnasial lärling. En elev som går lärlingsutbildning i gymnasieskolan (eller gymnasiesärskolan) gör minst hälften av utbildningen på en eller flera arbetsplatser. En lärlingsutbildning kan påbörjas första, andra eller tredje läsåret på gymnasiet.

Vad kommer efter lärling?

De flesta lärepojkar var ungefär fjorton år gamla vid inträdet i mästarens hushåll och förväntades tjäna upp till fem år innan han kunde ansöka om att bli gesäll. Efter avslutad lärlingstid ”frikallades” lärlingen och drog ut på vandring.

Får man jobba själv som lärling?

Det finns specifika regler i arbetsmiljölagen som gäller för minderåriga. Dessa regler gäller även minderåriga lärlingar och praktikanter. Lagen säger bland annat att minderåriga inte får arbeta ensamma om det finns risk för: kroppsskada genom olycksfall.

När är man Vuxenlärling?

Är du över 20 kallas du för vuxenlärling och under 20 för ungdomslärling. Som ungdomslärling ska du arbeta 5800 timmar efter gymnasiet för att få yrkesbevis. Som vuxenlärling kan arbeta dig till ett yrkesbevis inom till exempel snickeri genom att jobba som lärling 6800 timmar och samtidigt plugga teori ett år.

Hur många timmar Snickarlärling?

Som vuxenlärling kan arbeta dig till ett yrkesbevis inom till exempel snickeri genom att jobba som lärling 6800 timmar och samtidigt plugga teori ett år. Eller arbeta 10 000 timmar och sedan göra ett kompetensprov. Du ska ingå i ett lärlingsprogram och ha en handledare under hela utbildningstiden.

Lärlingsutbildning är möjlig alla yrkesprogram i gymnasieskolan och alla nationella programmen i gymnasiesärskolan. Lärlingsutbildningen använder sig av samma ämnesplaner som skolförlagd yrkesutbildning. Utbildningen leder till samma yrkesexamen som skolförlagd utbildning.

Vad gör man som lärling?

Lärlingsutbildningen innebär att du går på ett yrkesprogram men lär dig yrkesämnena i en annan miljö och på ett annat sätt. På skolan läser du fortsatt oftast de gymnasiegemensamma ämnena, till exempel svenska, engelska och historia. Efter att du är klar med utbildningen får du en yrkesexamen.

Vem kan bli lärling?

När är man lärling? Lärling är du som gått klart en yrkesutbildning på gymnasiet, under en vuxenutbildning eller en arbetsmarknadsutbildning, men ännu inte fått yrkesbevis. Du har exempelvis gått Bygg- och anläggningsprogrammet eller VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet.

Vad krävs för att bli lärling?

Följande krav gäller:

  • Du måste ha rätt till studiehjälp.
  • Du måste ha ett utbildningskontrakt, det vill säga ett avtal mellan dig, din skola och den arbetsplats där du är lärling.
  • Du kan få lärlingsersättning till vårterminen det år du fyller 20 år.
  • Du måste studera på heltid.

Vad ingår i en lärlingsutbildning?

I en gymnasial lärlingsutbildning ska du genomföra minst hälften av din yrkesutbildning på en eller flera arbetsplatser. Övrig tid genomför du på skolan tillsammans med dina kamrater. Teori och praktik varvas därför på ett naturligt sätt genom hela din utbildning.

Hur fungerar lärlingsutbildning?

Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att man går en annan utbildning, utan enbart att man lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt. På skolan läser lärlingar de gymnasiegemensamma ämnena och eventuellt vissa delar av yrkesämnena som behövs i det aktuella yrket.

Vad förväntas av en lärling?

Sedan 2014 är det krav på att det ska finnas ett utbildningskontrakt mellan skolan, företaget och lärlingen där det tydligt framgår hur lärlingsperioden ska utformas. Detta ska också säkerställa att lärlingen får en varierande utbildning.

Vem betalar Lärlingslön?

Både när det gäller gymnasielärlingar och lärlingar från vuxenutbildningar är det huvudmannen, kommunen om det är en kommunal skola och skolans styrelse om det är en fristående skola, som ansöker om bidraget – och betalar sedan ut det till företaget.

Vad är en Lärlingslön?

Lärlingsersättning får du för den tid skolan har rapporterat att du går på en gymnasial lärlingsutbildning. På ansökningsblanketten ska du fylla i om du har lärlingslön eller inte. Lärlingslön är samma sak som att du har lön från din arbetsplats.

Hur mycket är en Lärlingslön?

Du kan få 1 000 kronor per månad i lärlingsersättning under den tid som du studerar på en utbildning som ger rätt till lärlingsersättning. Tillsammans med studiebidraget innebär det att du får 2 250 kronor per månad. Om du studerar på heltid får du lärlingsersättning under nio månader, från september till maj.

Vad är ett lärlingsjobb?

I gymnasieskolans treåriga bygg- och anläggningsprogram varvas teori med praktik och under samtliga tre år förläggs delar av utbildningen på olika arbetsplatser, exempelvis på NCC. När du har gått klart dina tre år på Bygg- och anläggningsprogrammet är du klar att ta jobb som lärling på till exempel NCC.

Share this post