Blogga

Vilka roller spelar Sveriges riksdag och regering i EU politiken?

Vilka roller spelar Sveriges riksdag och regering i EU politiken?

En av riksdagens viktigaste uppgifter är att ta beslut om nya lagar. Som EU-land har Sverige överlämnat en del av den makten till EU. I EU är det regeringen som för Sveriges talan, men riksdagen har möjlighet att påverka. Riksdagen granskar EU-dokument och prövar förslag på nya EU-lagar.

Vad innebär parlamentarismen inom det politiska systemet i EU?

Genom att besluta att det egna landet ska gå med i EU har parlamenten överlåtit makten att fatta beslut inom vissa politikområden till EU. Inom EU är det regeringarna som företräder medlemsstaterna, vilket innebär att det har skett en maktförskjutning från parla– menten till regeringarna.

Hur kan jag påverka besluten som tas inom EU?

Du kan delta i EU-kommissionens samråd eller starta ett så kallat medborgarinitiativ. Du kan kontakta svenska riksdagsledamöter och EU-parlamentariker. Om du vill påverka inriktningen på EU-politiken kan du rösta i valet till Europaparlamentet och i det svenska riksdagsvalet.

Hur syns parlamentarismen i det svenska statsskicket?

Sveriges parlament kallas riksdag. Parlamentarism är ett statskick med en folkvald församling i form av ett parlament (riksdag) som utses genom allmänna och regelbundna val. Parlamentet har den övergripande lagstiftande beslutsrätten över styret.

Hur påverkas Sverige politiskt av att vara EU medlemmar?

I det löpande EU-arbetet för regeringen Sveriges talan i den lagstiftande EU-institutionen ministerrådet och i Europeiska rådet som bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik. Men regeringen är ansvarig inför riksdagen när det gäller hur den hanterar EU-frågorna.

Arbetar med EU-frågor

  • Utskotten granskar och prövar var beslut ska tas.
  • Riksdagen kontrollerar regeringens EU-politik.
  • Beslutar om att införa EU-lagar i Sverige.
  • Samarbete mellan EU-ländernas parlament.

Vilka partier sitter i EU-nämnden?

I EU-nämnden bestäms Sveriges förhandlingsposition inför möte i Europeiska rådet och Europeiska unionens råd. Nämndens ordförande är Pyry Niemi (S), dess vice ordförande är Annika Qarlsson (C) och dess andre vice ordförande är Jessika Roswall (M).

Share this post