Blogga

Vilka trad ater far?

Vilka träd äter får?

Det är nog bättre att beta med flera djur under en kortare tid än ha djur som går på samma ställe hela sommaren. Det finns äldre svensk forskning om slybekämpning på hyggen med får. Den visar bl a att får gärna äter de flesta former av sly, men att de ofta ratar al samt björk på mindre bördig mark.

Får och ekollon?

Nötkreatur och får som drabbas av ekollonförgiftning slutar äta och får mörk diarréliknande avföring som påminner om tjära. Även urinen mörkfärgas och djuren kan få kolikkänningar och blir ofta apatiska. Men det finns mycket som kan ge de här symtomen, det är inte självklart att ekollonen är boven i dramat.

https://www.youtube.com/watch?v=YkBFyOWPX_s

Får tackor?

Tackorna släpps på naturbete. Vid senare lamning kan du släppa tackor och lamm tillsammans på bra naturbetesmark eller åkermarksbete. Lammen avvänjs även här vid 3–3,5 månaders ålder och får sedan bete av hög kvalitet, till exempel klöverrik vallåter- växt.

När släppa får på bete?

Betestackorna lammar från 25 mars och målet är att de ska lamma så nära betesläppet som möjligt som brukar ske från 1 till 20 april. – Det bästa är om tackan har lammat på stall och jag kan få ut henne på bete efter en vecka. Då äter hon av det bästa betet och får igång mjölkproduktionen bra, säger Tomas.

Hur ser man att ett får ska Lamma?

Tecken hos tackan när lamningen närmar sig När det bara är några dagar kvar till lamning fylls juver och spenar med mjölk. Ett annat tydligt tecken är att ligamenten vid svansroten förslappas. Man kan även se att blygdläpparna svullnar och rodnar. Närmare lamningen kan tackan bli retlig.

Får sommarbete?

Sommarens djurhållning sker på försök men går allt enligt planerna ska besättningen utökas med fler kalvar i framtiden och dessutom får. Drygt tre nautiska mil därifrån ligger Gräskö där ännu ett betesprojekt pågår. Sedan 15 år har fastighetsägareföreningen på ön hållit får som fått gå på sommarbete där.

Den visar bl a att får gärna äter de flesta former av sly, men att de ofta ratar al samt björk på mindre bördig mark.

Kan får äta Björk?

Björkstekel: Larver av blåsvart björkstekel är giftig för idisslare. Idisslare som betar i anslutning till drabbade björkar kan få i sig larver och bli förgiftade.

Får äter bark?

Mina äter bark året runt, ja, kanske inte lika mycket på sommaren, men hela vintern i alla fall. Jag brukar släpa in avkapade grenar åt dem. Då tar jag gärna asp, eftersom aspbark lär vara bra mot inälvsparasiter.

Kan man ge Björk till kaniner?

Kaniner älskar barken på träd och blad från grenarna och dessa är mycket bra fibrer. Ge gärna grenar från äpple, päron, björk, bok, hassel, björnbär, gran och hallon. Undvik stenfruktsgrenar, som plommon och körsbär.

Vad får man mata får med?

Baggar och ej dräktiga tackor behöver däremot inte kraftfoder. Vi brukar ge en blandning av helt korn och pellets. Dessutom får de lite morötter eller äpplen. Vi smyger sakta in kraft fodret från 2a månaden då det är dags för lamning får de ½kg per tacka.

Vem äter björken?

Den blåsvarta björkstekeln, som har funnits i Sverige i tio år, har nu också kommit till Skåne, rapporterar Skogsstyrelsen. Stekelns larver kaläter björkar. Dessutom kan tamdjur förgiftas om de får i sig större mängder av larven.

Vilka djur äter bark?

Det finns många djur som gillar bark,är det nära från marken så kan det vara bäver. Annars kan det vara hare, Älgen äter helst kvistar. Höjden kan ju säga en del, här måste det ha varit älg eller rådjur.

Share this post