Blogga

Vilka tva mal i taxonomiforordningen kommer att tillampas forst?

Vilka två mål i taxonomiförordningen kommer att tillämpas först?

Från 1 januari 2022 är taxonomiförordningen tillämplig för de två klimatrelaterade miljömålen. Från 1 januari 2023 utökas den till att bli tillämplig även för vatten och marina resurser, omställning till en cirkulär ekonomi, miljöförstöring och biologisk mångfald.

Vad innebär EU taxonomi?

EU:s taxonomi är en ny lagstiftning och ett klassificeringssystem för hållbar verksamhet. Syftet med lagen är att införa gemensamma definitioner av vad som är hållbart, och på så sätt underlätta för investerare att göra hållbara investeringar.

När börjar taxonomin att gälla?

Sedan den 1 januari 2022 gäller nya regler som framför allt påverkar större företag, EU:s taxonomi. Syftet är att understödja investeringar som gynnar en hållbar utveckling.

Vad är finansmarknadsaktörer?

Förordningen tillämpas på finansmarknadsaktörer som tillhandahåller finansiella produkter, vilka även omfattas av disclosureförordningen. Den omfattar dessutom de företag och offentliga organ som är skyldiga att ta fram en hållbarhetsrapport i samband med årsredovisningen (se föregående avsnitt).

Vilka branscher omfattas av taxonomin?

Initialt är det bara vissa branscher som omfattas av taxonomin. Det är skogsbruk, jordbruk, tillverkningsindustri, el- och kraftförsörjning, vatten, avlopp, avfall och sanering, transport och lager, IT och telekom, bygg och anläggning, fastighetsbranschen, finans- och försäkringsbranschen samt forskning och utveckling.

Vad innebär Blooms taxonomi för oss?

Blooms reviderade taxonomi Blooms taxonomi innehåller fyra kunskapsdimensioner, faktakunskap, konceptkunskap, procedurkunskap och metakognitiv kunskap som i sin tur har underavdelningar. I användningar av Blooms taxonomi används ofta en pyramid för att beskriva de olika nivåerna i kunskapsutvecklingen.

När träder EU taxonomin i kraft?

Förordningen träder i kraft före årsskiftet och ska tillämpas från 1 januari 2022.

Vilken information ska anges enligt EU:s Taxonomiförordning om varje finansiell produkt?

Taxonomiförordningen handlar om krav på hållbarhetsinformation och lagkravet omfattar exempelvis finansmarknadsaktörer som måste informera om hur stor andel av produkten som är investerad i miljömässigt hållbara verksamheter enligt taxonomin.

Share this post