Innehållsförteckning
- 1 Vilken annan institution måste ministerrådet komma överens med i lagstiftningsförfarandet?
- 2 Hur ser EUS beslutsprocess ut?
- 3 Vad gör EU institutioner?
- 4 Hur deltar Sverige i beslutsfattandet i EU?
- 5 Vad är EU s rättsakter?
- 6 Vilka befogenheter har EU gentemot medlemsstaterna?
- 7 Hur många EU fördrag finns det?
Vilken annan institution måste ministerrådet komma överens med i lagstiftningsförfarandet?
Europaparlamentet och ministerrådet måste vara överens Europaparlamentet och ministerrådet har rätt att behandla ett lagförslag tre gånger. Om de två institutionerna inte är överens får en förlikningskommitté sex veckor på sig att nå fram till en kompromiss. Om ingen lösning hittas faller lagförslaget.
Hur ser EUS beslutsprocess ut?
Rådet och parlamentet kan ge kommissionen befogenhet att anta två typer av akter som inte är lagstiftning: Genomförandeakter ska se till att lagarna tillämpas på samma sätt i hela EU. Delegerade akter kompletterar eller ändrar befintlig lagstiftning för att lägga till nya mindre väsentliga bestämmelser.
Vad innebär ordinarie lagstiftningsförfarandet?
Det ordinarie lagstiftningsförfarandet, tidigare medbeslutandeförfarande, är ett förfarande för att anta lagar inom Europeiska unionen. Det inleds genom att Europeiska kommissionen lägger fram ett lagförslag, som sedan behandlas av unionens två lagstiftande institutioner – Europaparlamentet och Europeiska unionens råd.
Vad gör EU institutioner?
EU:s sju institutioner utgör grunden för organisationen. De jobbar för att främja EU:s värderingar, förverkliga unionens mål, säkerställa effektivitet i verksamheten och tjäna EU-ländernas intressen. I varje institution jobbar representanter från medlemsländerna.
Hur deltar Sverige i beslutsfattandet i EU?
Riksdagsvalet avgör vilka som får bilda regering Deras uppdrag är att förhandla och ta beslut om EU-lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det är den svenska regeringen som företräder Sverige i ministerrådet.
Vad innebär exklusiva befogenheter?
Exklusiva befogenheter innebär att endast unionen får lagstifta och anta rättsligt bindande akter. Medlemsstaterna får i dessa fall anta rättsligt bindande akter endast efter bemyndigande av unionen eller för att genomföra unionens rättsakter.
Vad är EU s rättsakter?
Ett EU-fördrag är ett bindande avtal mellan EU-länderna och fastställer EU:s mål, reglerna för EU-institutionerna, hur beslut ska fattas och förhållandet mellan EU och medlemsländerna.
Vilka befogenheter har EU gentemot medlemsstaterna?
EU har så kallade delade befogenheter på följande områden:
- Inre marknaden.
- Sysselsättning och socialpolitik.
- Ekonomisk, social och territoriell sammanhållning.
- Jordbruk.
- Fiske.
- Miljö
- Konsumentskydd.
- Transport.
Vad innebär fördrag i EU?
Ett EU-fördrag är ett bindande avtal mellan EU-länderna. Fördraget anger EU:s mål, vilka regler som gäller för EU-institutionerna, hur beslut ska fattas samt förhållandet mellan EU och medlemsländerna.
Hur många EU fördrag finns det?
EU har tre grundfördrag Här beskrivs EU:s mål, EU-institutionernas uppgifter och den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Kallas även Maastrichtfördraget. Började gälla 1993. EUF-fördraget, fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (FEUF).