Innehållsförteckning
- 1 Vilken är den vanligaste orsaken till hyperglykemi hos en person med insulinbehandlad diabetes?
- 2 Kan diabetes vara ärftligt?
- 3 Vad menas med insulinkänslighet?
- 4 Hur debuterar diabetes?
- 5 Kan man öka insulinkänsligheten?
- 6 Hur kan man mäta glukos i blodet?
- 7 Vad är ett glukosprov?
- 8 Vilka orsaker kan leda till typ 1 diabetes?
- 9 Hur mycket höjer stress blodsockret?
Vilken är den vanligaste orsaken till hyperglykemi hos en person med insulinbehandlad diabetes?
ätit för mycket mat. låg eller ingen fysisk aktivitet. glömt att ta insulin eller tabletter. ett ökat insulinbehov på grund av stress, feber, skador eller sjukdom.
Kan diabetes vara ärftligt?
Tvärtemot vad många tror är typ 2-diabetes mer ärftlig än typ 1. Undersökningar av enäggstvillingar, som ju har exakt samma arvsanlag, visar att om den ena får typ 2-diabetes löper den andra 90 procents risk att också insjukna. Får en enäggstvilling typ 1-diabetes är risken för den andra mellan 25 och 50 procent.
Vad menas med insulinkänslighet?
Insulinkänslighet är en medicinsk term som används inom bland annat sjukvård och idrottens näringslära. Insulinkänsligheten avser cellernas förmåga att reagera på närvaron av insulin genom att ta upp glukos från blodet. Ju mindre insulin som krävs för att sänka blodsockret, desto större är insulinkänsligheten.
Hur behandlas hyperglykemi hög blodsockernivå som kan leda till diabeteskoma?
Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga. Blir blodsockret mycket för högt eller mycket för lågt är det till och med farligt.
Hur stor är risken att få diabetes?
Cirka fyra procent av befolkningen har typ 2-diabetes. Många har dessutom sjukdomen utan att veta om det. Risken att insjukna ökar ju äldre du blir. Man räknar med att bland dem som är över 75 år har minst tio procent typ 2-diabetes.
Hur debuterar diabetes?
I allmänhet debuterar typ 1 diabetes abrupt, med hastigt insättande symptom och problem så som ökad urinproduktion, onormal törst, oförklarlig viktnedgång eller trötthet. Den här typen av diabetes beror på en funktionsstörning i immunsystemet (autoimmun sjukdom).
Kan man öka insulinkänsligheten?
Fysisk aktivitet ökar insulinkänsligheten och glukosupptaget Insulinet sänker blodsockret mer än normalt vid fysisk aktivitet. Speciellt om man tränar stora muskelmassor (allsidig styrketräning, simning). Denna ökade känslighet för insulin kvarstår ofta upp till 24 timmar.
Hur kan man mäta glukos i blodet?
Blodprov: P-Glukos – blodsocker. Att mäta glukoshalten i blodet är vanligt. Det görs framför allt för att undersöka om du har diabetes. Provet tas oftast med ett stick i fingret. Personer med diabetes som har en blodsockermätare kan ofta ta provet själv.
Vad är P-glukosresultat under 4 mmol/l?
P-Glukosresultat under 4 mmol/L brukar tolkas som lägre än normalt. Låga värden beror oftast på att du har diabetes och har tagit för mycket av det läkemedel som sänker blodsockret.
Har du fastat och ditt p-glukos är 7,0 mmol/l eller högre?
Om du har fastat och ditt P-Glukos är 7,0 mmol/L eller högre flera gånger kan det bero på att du har diabetes. Om du inte har fastat och ditt P-Glukos är 12,2 mmol/L eller högre är det sannolikt att du har diabetes.
Vad är ett glukosprov?
Ett glukosprov ingår bland de prover som ofta tas vid olika slags läkarundersökningar och hälsokontroller. Det görs framför allt för att se om du har diabetes. I vanligt tal säger man ofta att man kontrollerar blodsockret. Personer med diabetes brukar själva mäta P-Glukos regelbundet särskilt om de har typ 1-diabetes.
Vilka orsaker kan leda till typ 1 diabetes?
Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom. Det betyder att immunsystemet har börjat angripa den egna kroppen. Orsaken är inte helt känd, men sannolikt får man typ 1-diabetes genom infektion av vissa virus. Sjukdomen anses också till viss del vara ärftlig.
Hur mycket höjer stress blodsockret?
Kortisol leder också till en ökning av glukosnivåer. För personer som inte har diabetes släpper kroppen ut insulin för att sänka de höga blodsockernivåerna. Men för personer med diabetes kan stress bidra till att öka blodsockernivåerna under flera dagar och längre perioder.