Innehållsförteckning
Vilken forskning är bäst?
Inom medicinsk forskning finns i dag en rad olika mått för att bedöma vilken forskning som är bäst. Men kritiker menar att mätandet har blivit ett självändamål. Alternativa metoder finns som bland annat lyfter forskningens samhällspåverkan. Att mäta vad som är bra forskning är en komplex uppgift.
Vad kan man forska om i skolan?
Forskning kring respektive ämne på grundskolan och gymnasieskolan lyfts fram. Frågor som behandlas är bland annat: Varför är det viktigt att elever läser dessa ämnen? Vad ska elever lära sig? Hur upplever elever undervisningen i dessa ämnen?
Vilken typ av forskning?
Målet med forskningsprocessen är att utveckla ny kunskap, som i sin tur kan anta tre olika former: Utforskande forskning, som formulerar nya problem. Konstruktiv forskning, som utvecklar lösningar till ett problem. Empirisk forskning, som testar en lösning genom empiriska bevis.
Vad betyder Upprepbarhet?
innebörden för Reproducerbarhet (upprepbarhet) är att man ska kunna ta om undersökningen med exakt samma utrusning samt även få fram approximativt samma resultat. Vilket är oerhört viktigt att kunna Inom upprepa ett experiment, för att få teorin bekräftad.
Vad är en forskare?
Forskare avser en person som bedriver vetenskapliga studier med en aktiv, planmässig och metodisk process med målsättning att få nya kunskaper och öka det gemensamma vetandet.
Vad säger forskningen?
Skolforskningsinstitutet definierar vetenskaplig grund som resultat av vetenskapliga studier, det handlar om vad forskningen säger. Att utgå ifrån resultat av vetenskapliga studier är dock inte alltid så enkelt som det låter. Det krävs en förståelse för vad forskning är, och en förmåga att tolka forskningsresultat.
Vad är grundforskning?
Grundforskning: Systematisk verksamhet för att erhålla ny kunskap utan att primärt syfta på någon tillämpning. Grundforskning är till exempel analyser av egenskaper, strukturer och beroendeförhållanden, vilkas avsikt är att skapa, testa och förklara nya hypoteser, teorier och lagbundenheter.