Blogga

Vilken linje maste man ga for att bli lakare?

Vilken linje måste man gå för att bli läkare?

Vill du kanske studera till att bli läkare, veterinär, astronom, företagsutvecklare eller bli forskare så ska du gå naturvetenskapsprogrammet. Du har även möjlighet att fördjupa ditt program inom något speciellt område, exempelvis konst och kultur, träningslära eller marinbiologi.

Vilka ämnen för att bli läkare?

För att du ska bli behörig till Läkarprogrammet efter gymnasiet behöver du ha läst vissa kurser. Man behöver Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Denna behörighet kan man få direkt från Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap.

Hur svårt är det att bli läkare?

En tuff utbildning. Heltidsstudier på läkarutbildningens gör välförtjänt sitt namn. Väldigt få läkarstudenter har ett extrajobb för att schemat inte tillåter. De två första åren av prekliniska studier är tunga och innehåller mest bara teori om diverse ämnen som är bra att ha med sig in på den kliniska delen.

Får man betyg på Läkarprogrammet?

Som patient skall man kunna lita på sin läkares kompetens. Därför ska betyget godkänt vara en stämpel för hög kompetens och inte en miniminivå. Sammanfattningsvis kommer inte betygssystem på läkarutbildningen ge bättre läkare men riskerar att försämra studiemiljön samt läkarstudenters psykiska hälsa.

Vad ska man ha för betyg för att bli läkare?

Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng. För att få t. ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Hur lång tid tar det för att bli läkare?

För att kunna arbeta som läkare behöver du först studera vid ett universitet. Läkarprogrammet är sedan höstterminen 2021, 12 terminer, det vill säga 6 år. Den nya läkarutbildningen är legitimationsgrundande. Det innebär att du efter läkarexamen kan ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Share this post