Blogga

Vilken malm brots i Sala?

Vilken malm bröts i Sala?

Under detta århundrade nådde man ner till hela 250 meters djup i gruvan, där silver bröts. Under 1700-talet tillkom många av de brytningsnivåer där guidade turer genomförs nuförtiden: från 40 ner till 155 meter. Detta århundrade började man även använda sig av blyet i malmen.

Vem hittade Sala Silvergruva?

Historia. Gruvan torde ha upptäckts i slutet av 1400-talet, men det är först i början av 1500-talet som statsmakten börjar intressera sig för gruvan. Bergsmän skall vid julen 1511 kontaktat Svante Nilsson (Sture) för att förhandla om privilegier för gruvan.

Hur djup är gruvorna i Kiruna?

I Kiruna bryts malmen mot huvudnivån KUJ1365, det vill säga; 1365 meter under jord. I Malmberget sker brytningen mot huvudnivån M1250 som är belägen 1250 meter under jord.

Vilka metaller utvinns i Sala Silvergruva?

I åtminstone 500 år bröts mineral i Sala Silvergruva. Under merparten av dessa sekler låg betoningen på att utvinna det åtråvärda silvret för Kronans mynt, men här bröts även bly, zink och dolomit, varav det senare bryts än i våra dagar.

Vad hade man hittat i gruvan i Sala?

Kunskapen att förädla järnmalm till järn kände man till sedan lång tid. I slutet av medeltiden hittade man Silverglans som är det närmaste silver man kan komma i Sverige utan att kemiskt rena malmen. Detta skedde både i området Sala Damm och kring gruvområdet Sala Silvergruva.

När stängde Sala Silvergruva?

Sala silvergruva är en silverfyndighet sydväst i Sala, Västmanlands län i kontinuerlig drift från 1400-talet till 1908. Den sista gruvan, Bronäsgruvan, stängdes 1962. Silvergruvan utgjorde ett eget bergslag, Sala silverbergslag (sedermera Sala Bergslag), och ett eget bergmästardöme, Första bergmästardömet.

Hur påverkar gruvindustrin miljön?

Gruvor kan påverka miljön på olika sätt, främst genom utsläpp av metaller och andra ämnen till vatten, men även buller, vibrationer och damm vilket kan skapa olägenheter för närboende. En av de mest uppenbara effekterna är att gruvverksamhet tar mark i anspråk och förändrar landskapsbilden.

Share this post