Innehållsförteckning
- 1 Vilken tid är bäst att plugga?
- 2 Vilken studieteknik passar dig bäst?
- 3 Vad kan jag själv göra för att uppnå mina mål med kursen?
- 4 Hur många timmar per dag ska man plugga?
- 5 Hur kan man lära sig studieteknik?
- 6 Vad är en studieteknik?
- 7 Vilka fem steg bör du följa i studierna av en bok?
- 8 Hur gör du för att planera din läsning och komma ihåg det du läst?
Vilken tid är bäst att plugga?
Studieteknik 1: Plugga strax innan läggdags Under sömnperioden bearbetar och förstärker din hjärna ny information. Genom att plugga några minuter som det sista du gör innan läggdags, är chanserna goda att din hjärna fokuserar på att bearbeta just det du vill lära dig.
Vilken studieteknik passar dig bäst?
Glöm inte bort att ta pauser medan du studerar. Ta en kort promenad eller gör något helt annat för att koppla bort dig från studierna. All form av motion gör att hjärnan arbetar bättre och du kommer bli mer effektiv resten av dagen.
Vad är Studiestrategier?
Det handlar om hur du förbereder dig inför studierna, hur du är en aktiv student under pågående studier och hur du tar till dig och minns dina nya kunskaper efter avslutade studier.
Vad kan jag själv göra för att uppnå mina mål med kursen?
Ta del av våra tips för hur du sätter mål som faktiskt hjälper dig att uppnå det som du vill genomföra.
- Formulera behovet. Ställ dig själv frågan ”Varför är detta viktigt för mig?” Skriv ner ditt svar på ett papper och lägg det ifrån dig.
- Skapa en utmaning.
- Gör målen magnetiska.
- Prioritera.
- Sätt upp delmål.
Hur många timmar per dag ska man plugga?
En normal studievecka enligt CSN är 40 timmar av studier, alltså 8 timmar per dag. Däremot har jag upplevt att man sällan behöver plugga så mycket varje vecka. Om du är effektiv kan 4 timmar per dag vara tillräckligt, men det kan behövas mer i vissa perioder.
Hur många timmar ska man studera?
En veckas heltidsstudier ger 1,5 högskolepoäng, men du kan även läsa på halvfart (deltid) och kvartsfart (deltid). För en utbildning på helfart är det tänkt att du ska lägga ca cirka 40 timmar i veckan på studier, som till exempel schemalagd undervisning, grupparbeten och egna studier.
Hur kan man lära sig studieteknik?
Här får du råd och tips kring hur du kan göra dina studier både enklare och effektivare. Lär dig mer om hur du bäst tar till dig kurslitteraturen, för användbara anteckningar, skapar hållbara upplägg för dina självstudier och läser inför tentamen. Nyckeln till ett effektivt lärande är medvetenhet.
Vad är en studieteknik?
Studieteknik innebär är hur man studerar. Att förbättra sin studieteknik innebär att man lär sig knep för att underlätta studierna, till exempel olika läsförmågor, minnestekniker, planering osv.
Hur bör man planera sina studier när man läser en ny kurs?
a) Hitta en miljö som du trivs att studera i (men den bör inte vara alltför mysig så att det finns risk att du tappar fokus 🙂 b) Sätt upp mål och delmål samt gör ett studieschema. c) Lägg upp en plan där du planerar in raster och ge mycket utrymme för repetition. Repetition är som sagt mycket viktigt för inlärningen.
Bestäm vilka dagar i veckan du ska plugga, och hur många timmar du ska sitta de dagarna. Planera inte in något annat under dessa timmar, utan ägna dig helt åt studierna. Då får du tid över till roliga saker på fritiden. Du slipper dessutom ha panik de sista dagarna innan en tenta.
Vilka fem steg bör du följa i studierna av en bok?
Du sitter och läser en bok som du måste lära dig inför tentan. Dina ögon gör ett försök och vandrar över texten….Men här är en bra start:
- Sömn – Sov så många timmar som du behöver.
- Kosten – Minimera det som är vitt.
- Träningen – Motionera eller träna på något sätt varje dag.
Hur gör du för att planera din läsning och komma ihåg det du läst?
Bäst är det att repetera medan innehållet ännu är färskt i minnet. Då du bläddrar igenom dina anteckningar så börjar hjärnan memorera en del av det du läser och du kommer i framtiden lättare ihåg vad du läst om. Studera regelbundet, helst lite varje kväll. Det är också bra att komma ihåg att hjärnan behöver vila.
Vilka Studietekniker finns det?
Expertens 15 tips för bättre studieteknik
- Studieteknik 1: Plugga strax innan läggdags.
- Studieteknik 2: Stycka elefanten – få översikt och lär dig en del i taget.
- Studieteknik 3: Hitta på ramsor eller nonsensberättelser.
- Studieteknik 4: Byt miljö och plugga på olika platser.