Innehållsförteckning
Vilket hormon frigörs vid amning?
Prolaktin är det mjölkbildande hormonet som frisätts när barnet suger. Ju oftare barnet suger desto mer mjölk bildas. Prolaktinnivåerna är högre på natten, vilket innebär att det är en fördel att amma på natten för att öka mjölkmängden, särskilt under första tiden.
Vad påverkar amning?
Faktorer hos barnet Friska, fullgångna barn ammas i regel i större utsträckning. Faktorer som barnets hälsostatus, prematuritet, temperament och viktförlust efter förlossningen, påverkar i olika grad om barnet kommer att ammas, eller inte och hur länge barnet kommer att ammas.
Hur länge efter förlossning har man hormoner?
Det tar tid för kvinnans kropp att bli återställd. Hormonerna och ämnesomsättningen normaliseras, livmodern drar ihop sig och amningen etableras. De första 6-8 veckorna efter förlossningen brukar kallas för barnsängstiden. Under den perioden är det viktigt att mamman kan ta det lugnt, vila mycket och undvika stress.
När börjar amningen stabilisera sig?
Först efter någon vecka brukar mjölkproduktion ha stabiliserat sig och bröstvårtorna vant sig, och det kanske känns som att man börjar få lite koll på läget på hur det här med hur amningen funkar. Men det är inte alls ovanligt att det kan ta längre tid än så och ibland behöver man lite extra stöd för att komma vidare.
När utsöndrar kroppen oxytocin?
Oxytocin kallas ofta för må-bra-hormonet. Det frigörs vid beröring och hjälper till att minska ångest och stress. För att du ska må bra är det därför viktigt att hormonet frigörs. Professor Kerstin Uvnäs Moberg forskar på ämnet sedan många år och är pionjär inom ämnet.
Hur mår ni när ni slutar amma?
När du slutar amma minskar prolaktin och oxytocinnivåerna, vilket kan påverka ditt mående. Oxytocin är ett hormon som är tydlig förknippat med lugn, ro och välmående och en nedgång i oxytocinnivåerna kan vara märkbart för en del.