Frågor

Ar Balsamin invasiv?

Är Balsamin invasiv?

Slår ut andra växtarter Jättebalsamin är med på EU:s lista över invasiva främmande arter och har pekas ut som en av de mest problematiska invasiva främmande arter vi har i Sverige.

Hur ser Balsamin ut?

Blommorna är stora, 2,5–4 cm långa, rosenröda eller ibland vita, med kort nedåtböjd sporre. Den växer i fuktig till våt, mullrik mark, och är inte kräsen vad gäller växtplatsen. Den sprider sig snabbt med frön och breder gärna ut sig i stora bestånd. Jättebalsaminen finns nu i hela landet utom fjällkedjan.

Hur övervintra Flitiga Lisa?

Svalt och ljust vill den ha det. Vattna mindre under vintern, klipp lite vid behov. Lyckas du ha kvar den till våren så klipp ner den ordentligt, byt jord och börja vattna mer. Använd det bortklippta till nya sticklingar.

När blommar Jättebalsamin?

Jättebalsamin, Impatiens glandulifera, observerades för första gången i Sverige 1918 men har sannolikt funnits längre i landet. Arten är en ettårig ört och har påträffats upp till 2,5 meter hög och blommar i juni–juli med stora rosa eller vita blommor.

Hur bekämpa jättebalsamin?

Du kan hjälpa till att hindra spridning av jättebalsamin genom att ta bort den innan växten blommar och sätter frö. Växten är inte giftig och den är lätt att dra bort. Se till att ta bort fröställningarna från området eftersom fröna kan eftermogna.

Är jättebalsamin giftig?

Jättebalsaminen är inte giftig, den ändrar inte jordkemin och har inga besvärliga rötter. Det som gör den så besvärlig är dels att den lockar till sig alla pollinatörer med sin stora mängd nektar och dels för att den kan bli väldigt hög, men kanske framförallt för sitt väldigt effektiva sätt att sprida frön.

Hur sprider sig jättebalsamin?

Hur kom den hit och hur sprider den sig? Jättebalsamin är avsiktlig införd som trädgårdsväxt och som foderväxt till bin på grund av dess höga nektarproduktion. Spridning sker endast med frö. Frukterna spricker upp explosionsartat vid beröring och frön slungas iväg i genomsnitt fem meter från moderplantan.

Kan man övervintra Lyckliga Lotta?

Har en systerväxt – Flitiga Lisa – som har kortare och tjockare blad. Betraktas som en ettårig växt, men Lyckliga Lotta kan klara övervintring.

Hur sköter man Lyckliga Lotta?

Föredrar jämn vattning, lite och ofta, vill inte stå blött och heller inte torka ut helt. Trivs ljust eller halvskuggigt, ej i starkt solljus såsom söderläge. Kan planteras ut på skyddad plats sommartid. Lik sin släkting Flitiga Lisa men Lyckliga Lotta får mindre blommor och klarar inte sol lika bra.

Hur bekämpa Jättebalsamin?

Spridning av jättebalsamin kan förhindras genom att slå den innan den blommar och sätter frö. Se till att ta bort fröställningarna från området eftersom fröna kan eftermogna. Samma område bör besökas senare under växtsäsongen och även följande år för att ta bort växter som har grott från frön i marken.

Share this post