Är det farligt med sköldkörtel?
En sköldkörtel på lågvarv gör oss frusna och mycket trötta och det blir ofta svårt att hålla vikten nere. Hög produktionstakt av sköldkörtelhormoner är lika förödande som låg och kan göra oss alltifrån dödströtta till sömnlösa. Båda tillstånd är lika vanliga och drabbar kvinnor oftare än män.
Vad är ett bra TSH värde?
För TSH ligger referensintervallet för vuxna ungefär mellan 0,3 och 4,0 millienheter/liter. Millienheter/liter kan förkortas på olika sätt, till exempel mE/L, mIE/L eller mU/L. Vid behandling med sköldkörtelhormon avgör läkaren hur mycket medicin du bör ta genom att följa upp hur du mår.
Vad händer om man inte behandlar sköldkörteln?
Sköldkörtelns hormoner påverkar många av kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Vid hypotyreos bildas för lite hormoner. Det kan ge många olika symtom, till exempel att du blir trött och frusen. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet.
Vad gör sköldkörteln?
Vad gör sköldkörteln? Den viktigaste funktionen för sköldkörteln är att tillverka hormonerna trijodtyronin och tyroxin som oftast förkortas T3 och T4. Dessa hormoner styr kroppens ämnesomsättning eller energiförbrukning.
Vad är underfunktion i sköldkörteln?
En underfunktion i sköldkörteln innebär att ämnesomsättningen blir kliniskt låg. Låg ämnesomsättning ger en rad olika symtom. Typiskt är trötthet, viktökning och frusenhet. Hypotyreos kan förkomma i alla åldrar men är vanligast hos kvinnor i 40-70 års ålder.
Vad påverkar sköldkörteln i hjärnan?
Sköldkörteln styrs, i sin tur, av hormonet TSH som tillverkas i en liten körtel i hjärnan. Sköldkörtelns normala funktion kan därför påverkas dels av att något går fel i själva sköldkörteln, men även sjukdomar som påverkar tillverkning av TSH i hjärnan (detta är dock inte lika vanligt).
Har du underproduktion av sköldkörtelhormon?
Underproduktion av sköldkörtelhormon, eller hypotyreos, är den vanligaste av sköldkörtelns sjukdomar. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om vad du ska göra – och inte göra – för att må bättre.