Innehållsförteckning
Är det värt att leasa bil på företaget?
Leasing kan i många fall vara det mest förmånliga alternativet för företaget. Fordonet belastar inte balansräkningen och du får dra av hela kostnaden för leasinghyran plus halva momsen. Du kan också välja ett leasingavtal som inkluderar service och reparationer, vilket minskar risken för större oförutsedda utgifter.
Hur fungerar leasing av bil företag?
Finansiell leasing innebär att leasetagaren betalar en fast månadskostnad till leasegivaren och att företaget som leasar bilen själv tar ansvar för fordonet, inklusive drivmedel och underhåll. Det här är den vanligaste typen av leasing i Sverige. Se även Operationell leasing.
Vad kostar det att leasa en bil för företaget?
Den månatliga leasingavgiften motsvarar ungefär värdeminskningen på bilen. Efter leasingperiodens slut lämnas bilen tillbaka till leverantören. Återköpspriset motsvarar restvärdet, dvs inga pengar emellan åt något håll. Leasingavgiften är 5000 kr/månad inkl moms, dvs 4500 kr/månad exkl halva momsen.
Vad är bäst Privatleasing eller Företagsleasing?
Vilket alternativ som är bäst för dig kommer i slutändan bero på dina förutsättningar och behov. Vissa föredrar den flexibilitet som kommer med ett privat bilägande, medan andra föredrar enkelheten med privatleasing. Det viktigaste är att tänka igenom ditt beslut noggrant och vara påläst.
Men generellt sett kan man säga att om du vill ha en nyare och dyrare bilmodell och kör mer än 3 000 mil per år i tjänsten är det mer fördelaktigt att leasa bilen på företaget och ha den som en förmån, så kallad förmånsbil.
Skillnaden är att den som leasar har en ny bil efter tre år och att nybils- och vagnskadegarantier gäller under hela tiden. *Inklusive försäkring, 1500 mil per år samt vinterdäck. Skillnaden blir förstås mindre om du lånar till bilen, men det blir fortfarande billigare än att privatleasa.
Hur mycket kostar en förmånsbil företaget?
Det man får tänka på är att arbetsgivaren även betalar sociala avgifter på förmånsvärdet, vilket då också blir en kostnad för företaget. Totalkostnad för arbetsgivaren blir alltså oftast leasingavgiften (plus halva momsen) plus soc på förmånsvärdet plus ev löpande kostnader för bilen (skatt, försäkring, service mm).