Frågor

Ar det vart att panta?

Är det värt att panta?

Guld går alltid att panta Har du ett smycke eller annat föremål i guld kan det därför vara värt att ta en titt i byrålådorna eller värdeskåpet därhemma. Bijouterier betingar däremot i regel ett lägre värde och det är inte alltid vi kan låna på dem, då de ofta är tillverkade av enklare metaller och material.

Är det pinsamt att panta?

Det gäller i första hand invandrare och ungdomar. Det pinsamma ska då vara att pantandet kan kopplas till fattigdom eftersom det till viss del förknippas med att fattiga romer samlar pantburkar och -flaskor.

Måste man handla för panten?

Ja. Systemet med pant är frivilligt och det är upp till varje butik att bestämma vilka begränsningar de vill ha när det kommer till utbetalning av pant. Vissa butiker betalar ut i kontanter medan andra väljer att ge kunderna ett tillgodokvitto att handla för i butiken.

Hur mycket pant får plats i en sopsäck?

Du som privatperson kan tillsvidare använda svarta sopsäckar 125-240 liter till din pant.

Hur funkar Pantapå?

Plastpåsar, mjölkkartonger, metallburkar – allt som har en streckkod går att panta med Bower-appen! Du skannar enkelt streckkoden på förpackningen och får pantvärdet – poäng eller pengar – direkt i mobilen när du tar med dig dina förpackningar till återvinningsstationen.

Vem betalar för panten?

Konsumenterna betalar pant till butiken när de köper produkten och får tillbaka panten av butiken när de lämnar tillbaka den tomma förpackningen. När producenten eller importören säljer sina artiklar till butiken läggs panten på priset.

Vem tjänar pengar på pant?

Hanteringsersättningen är den ersättning per burk och flaska, utöver panten, som butiken får som kompensation för att de tar emot förpackningar som ingår i retursystemet. Pantautomaten köps och ägs av er som butik.

Är Pantamera statligt?

Vi är ett privatägt företag, där våra ägare är branschorganisationerna Sveriges Bryggerier, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelshandlarna. Vår verksamhet styrs och regleras av förordningen om retursystem för plastflaskor och metallburkar; SFS 2005:220, där Jordbruksverket är tillstånds- och tillsynsmyndighet.

https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU

Share this post