Innehållsförteckning
Är föreskrifter lag?
Författningar är ett gemensamt namn för lagar, förordningar och föreskrifter. Riksdagen utfärdar lagar och regeringen utfärdar förordningar. I en lag eller förordning kan det bestämmas att en myndighet får utfärda föreskrifter om ett ämne eller en fråga som behöver regleras mer detaljerat. Föreskrifter är bindande.
Vad har förordningar för uppgift?
Syftet med en förordning (som meddelas av regeringen) är att skapa regler som kompletterar lagen och skapa ytterligare preciseringar.
Vad är hierarkin mellan föreskrift lag och förordning?
Skulle en lag, förordning eller föreskrift strida mot varandra finns en hierarki som talar om vilken av dessa som får företräde. Den hierarkiska ordningen är följande: grundlag, lag, förordning och föreskrift.
Vad betyder Rättskällehierarki?
Rättskällehierarkin avgör vilken rättskälla som ska ges företräde i den utsträckning rätt i olika rättskällor strider mot varandra.
Vad skiljer lag och förordning?
Lag: regler som får konsekvenser för enskilda medborgare och företag måste finnas i form av lagar, vilket innebär att riksdagen fattar beslut om dem. Förordning: regler utan sådana konsekvenser kan regeringen besluta direkt genom att utfärda en förordning.
Hierarkin mellan de olika föreskrifterna är generellt sett enligt punktlistan ovan, grundlag går före lag och lag går före förordning etc, men undantag kan förekomma. En lag kan till exempel vara subsidiär till andra föreskrifter, vilket innebär att den lagen inte gäller om det finns en annan lag som säger något annat.
Vad finns det för olika föreskrifter?
Föreskrifter i Sverige Regeringen har också i förordningar gett Sveriges kommuner rätt att utfärda lokala föreskrifter med mer detaljerade bestämmelser än i förordningen, till exempel lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifter, lokala ordningsföreskrifter, lokala renhållningsföreskrifter och lokala trafikföreskrifter.