Frågor

Ar gronkal ettarig?

Är grönkål ettårig?

Grönkålen är ettårig vilket betyder att du måste plantera om den nästa år. Höjd: Grönkålen blir cirka 50 till 60 centimeter hög, men du behöver inget stöd för kålen.

Hur sent kan man så grönkål?

För dig som bor i södra Sverige, odlingszon 1-2 kan du så din grönkål direkt på den plats där den sedan ska växa och det kan du göra redan i april. Om du däremot bor i de övriga odlingszonerna så är det bra att avvakta till maj, juni, lite beroende på när du har tänkt att skörda din grönkål.

Är grönkål perenn?

Som namnet antyder, har kålsorterna i varieteten ramosa ett spretigt växtsätt och en fullvuxen planta tar upp en yta på minst en kvadratmeter [3]. Den fleråriga kålen används ungefär som grönkål, från tidigt på våren och framåt, tills den blir söndertrasad av allehanda ohyra under högsommaren.

Kan man så grönkål i september?

Tips för att lyckas med sådden läser du här. Eftersom det finns gott om grönt att skörda tidigt på året brukar jag inte lägga tid på att så grönkålen bland de allra första grönsakerna utan väntar gärna till april-maj. Då finns mer plats till sådderna.

Kan man övervintra grönkål?

Grönkålen kommer ge skörd en lång tid framöver och får självklart stå kvar under hela vintern. Vill man kan man klippa ner den, och lämna en decimeter av stjälken och roten kvar i jorden. Under våren börjar den spira igen och kan ge mycket tidig skörd.

Är grönkål tvåårig?

Eftersom grönkål är en tvåårig växt gör den sig beredd för att gå upp i blom sitt andra levnadsår. Men innan dess kan man se nya små gröna läckra blad spira på dess grova stjälk. Dessa blad är supergoda att äta av när annat i trädgården inte riktigt kommit igång ännu.

Kan man så grönkål på hösten?

Eftersom grönkål växer fint under höst och även kan stå sig fin under hela vintern är det en perfekt gröda att sommarså. Om man har en köksträdgård och vill äta egenodlad mat är det ett hett tips att så ett gäng grödor så här mitt i sommaren. Då kommer man kunna njuta av egenodlat även under hösten.

Hur sent kan man så kål?

Det går fint att så kål under sommaren också, en då är det bra att välja sorter som inte tar så lång tid på sig att bli färdig. Stora, sena vitkålshuvuden går bort. Däremot bladkål, som grönkål, purpurkål och svartkål, funkar fint att så fram i juli och sätta ut i kållandet där annan kål skördats under sommaren.

Vad kan man så i september?

Ljung, prydnadskål, cyklamen, krysantemum, alunrot, gräs och hebe är några favoriter som är fina både tillsammans och var för sig. Många perenner och buskar som kärleksört, höstanemon, och hortensia passar också bra att plantera i kruka.

Vad sår man i september?

5 lättodlade grönsaker att så och skörda på hösten

  1. Rucola. Rucola kan du odla på hösten både i kruka och i trädgårdsland.
  2. Vintersallat eller machésallat. Vintersallat eller machésallat är en mycket köldtålig sort som till och med klarar den första snön och kan skördas långt in i december.
  3. Spenat.
  4. Rädisor.
  5. Sibirisk bladraps.

Kan grönkål övervintra?

Grönkålen kommer ge skörd en lång tid framöver och får självklart stå kvar under hela vintern. Vill man kan man klippa ner den, och lämna en decimeter av stjälken och roten kvar i jorden. Under våren börjar den spira igen och kan ge mycket tidig skörd. Efter blomningen kan egna frön skördas.

Share this post