Innehållsförteckning
Får en affär vägra ta emot kontanter?
Måste inte alla butiker ta emot kontanter? Nej. Principen i Riksbankslagen är att alla är skyldiga att ta emot betalning i kontanter. Men det går att avtala bort skyldigheten i många verksamheter, som till exempel i butiker.
Hur gör man sig av med mynt?
Vad gör man med ogiltiga mynt? Mynt som inte längre är giltiga betalningsmedel kan varken lösas in på bankerna eller hos Riksbanken. Mynten kan betraktas som metallskrot och kan därför lämnas till metallåtervinning.
Är man skyldig att ta emot kontanter?
Som huvudregel gäller att man ska kunna betala med kontanter överallt då de är vad som kallas lagliga medel (framgår av riksbankslagen). Undantag finns dock då affärer och restauranger kan avtala bort detta. Affärer och butiker kan därför välja hur de vill ta emot betalning.
Vilka affärer tar emot kontanter?
Företag får välja vilken typ av betalning de tar emot. Det är alltså tillåtet att exempelvis bara ta emot kortbetalning. Det enda undantaget är när man betalar för sjukhusvård, då måste landstinget erbjuda patienterna möjligheten att betala med kontanter.
Vilken bank har kontanthantering?
I dagsläget är Handelsbanken den enda av storbankerna som erbjuder kontanttjänster på sex av sina bankkontor. Istället är det sparbankerna som fortsätter erbjuda den här typen av tjänster på sina kontor.
Hur länge kommer Sverige ha kontanter?
Det är inte osannolikt att många butiker närmar sig den kritiska brytpunkten. Forskare vid KTH, Copenhagen Business School och Sveriges Riksbank har kommit fram till att den 24 mars år 2023 är datumet då det inte längre är ekonomiskt motiverat för en genomsnittlig svensk handlare att ta emot kontanter.
När kommer Sverige sluta med kontanter?
I en beräkning av när det inte längre är ekonomiskt motiverat för en genomsnittlig svensk handlare kommer vi fram till att detta kommer att inträffa den 24 mars år 2023. Det är detta datum som enligt denna beräkning kommer vara det datum då kontanter i Sverige inte längre har en viktig roll för vårt betalningssystem.
Kan man växla in mynt?
Riksbanken hanterar inte inlösen av giltiga mynt utan endast inlösen av svenska sedlar, samt minnes- och jubileumsmynt. För inlösen av giltiga mynt ber vi dig vända dig till närmaste bankkontor som hanterar kontanter och som tillhör en av de svenska affärsbankerna.
Vad kan man göra med utländska mynt?
Många lämnar utländsk valuta i bössorna när de kommer hem från utlandet, andra tar med sig pengar och lämnar på vägen ut. – Det märks speciellt när vi har byte av mynt. Då passar folk på att skänka dem till Röda Korset. Folk är generösa, tänk om alla kunde skänka en krona var!
Vilka butiker kan man betala med kontanter?
I Sverige är kontanter enligt Riksbankslagen lagliga betalningsmedel och det betyder att vi ska kunna betala med dem överallt. Men den regeln kan avtalas bort av till exempel affärer och restauranger via den så kallade avtalsfriheten.
Kan man neka kontant betalning?
Affärer och butiker kan därför välja hur de vill ta emot betalning. De kan exempelvis neka kontanter helt, de kan neka 500-lappar eller vägra ta emot mynt. Butiken kan sätta upp en skylt för att underlätta för kunder att redan i början kunna byta butik om de saknar kontanter.
Hur bokför man kontant betalning?
Bokföringslagen säger att affärshändelser ska bokföras så snart det kan ske. Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast följande arbetsdag men kontanta betalningar som registreras i ett certifierat kassaregister får däremot senareläggas till 50 dagar efter utgången av den månad som affärshändelsen inträffade.
Får butiker neka trasiga sedlar?
En sedel som är trasig eller på annat sätt i dåligt skick och som butiken inte tar emot kan från och med den 1 juli 2015 utöver till den egna banken också lämnas in till Forex Banks kontor. Med en sedel som är endast lindrigt skadad går det att betala på normalt sätt.
Vilken Kontogrupp tillhör varuinköp?
Inköp av varor, material och produkter för tillverkning och försäljning redovisas i kontoklass 4 om försäljningen av dessa varor utgör företagets huvudsakliga verksamhet, varuförsäljning.