Innehållsförteckning
Får länsstyrelsen göra oanmälda inspektioner?
Kontrollbesöken är i regel oanmälda. I de fall djurhållaren inte är hemma gör man ett nytt försök till kontroll senare. Om Länsstyrelsen måste göra en kontroll som av djurskyddsskäl inte kan vänta och djurhållaren inte kan påträffas kan Polis tillkallas för att få tillträde.
Vem gör kontroller och ser till att djurskyddslagen följs?
Länsstyrelsen utför djurskyddskontroller för att se till att djurskyddslagen följs. Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för att upprätthålla och utveckla djurskyddet i Sverige. I uppdraget ingår att samordna och vägleda Länsstyrelsens djurskyddsarbete.
Hur går en djurskyddskontroll till?
Så här går kontrollen till. Innan du börjar själva kontrollen bör du tala om för djurägaren vad du tänker kontrollera och varför. Lämna gärna över broschyrer om djurskydd. Mycket av det du ska kontrollera under besöket kan du se i bilagorna till höger.
Vad är djurskyddslagen?
Djurskyddet handlar om de lagar som styr människors handlande och förhållande med djuren och den är till för att skydda djuren. Djurskyddet i Sverige styrs utav djurskyddslagen. Det är en lag som skrevs 1988 och den berör alla djur som hålls i fångenskap, husdjur eller som man använder i djurförsök.
Vilken myndighet är det som kontrollerar att djurskyddslagen efterlevs?
Kontrollens syfte är att säkerställa att djurskyddslagstiftningen efterlevs. Jordbruksverket ansvarar övergripande för stöd, råd och vägledning och de operativa kontrollmyndigheterna utför kontroll.
Vem utför Djurskyddskontroller?
Länsstyrelsen utför djurskyddskontroller för att se till att djurskyddslagen följs. Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för att upprätthålla och utveckla djurskyddet i Sverige.
https://www.youtube.com/channel/UCmAMTvqR3pfW05FGyLa9k9Q
Vilka djur skyddas av djurskyddslagen?
I Sverige omfattas alla djur som hålls av människor av djurskyddslagen, men skyddsnivån i lagen är en avvägning mellan människans intressen att använda djur och djurs förmåga att känna smärta och lidande. Vilda djur omfattas inte av djurskyddslagens allmänna regler.
Vem omhändertar djur?
Vad händer med djuret? Polismyndigheten kan omhänderta djur som är utsatt för lidande. Det är Länsstyrelsen som beslutar vad som ska ske med djuret, exempelvis om det ska säljas, överlåtas eller avlivas. Länsstyrelsen verkställer sina egna beslut.