Innehållsförteckning
Får man ha sesamfrön i skolan?
Att sesamfrön kan finnas dolt i mat, bakverk, såser och godis – till exempel i form av sesamolja som är tillverkad av sesamfrön. Var därför alltid uppmärksam på innehållet i maten du eller ditt barn tar med till förskolan eller skolan. Förbudet gäller dygnet runt – även då lokaler hyrs ut till externa parter.
Kan man vara allergisk mot sesamfrön?
Sesamfrö och sesamolja finns bland annat i viss asiatisk mat, bageriprodukter och konfektyr. Allergi mot sesam förekommer och det finns därför särskilda märkningskrav för sesam. Symtomen vid sesamallergi kan vara hudreaktioner, kräkningar, svullnad i ansiktet och astma. Även anafylaktiska reaktioner finns beskrivna.
Varför får vi inte använda sesamfrön i skolan?
Enligt våra riktlinjer bör nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö inte förekomma som ingrediens i den mat som serveras inom förskola/skola, eftersom de kan ge allvarliga reaktioner även vid små mängder. De förekommer dessutom ofta i en sådan form (bitar) att de lätt kan förorena annan mat vid bufféservering.
Vilken är den vanligaste Matallergin?
Det händer i kroppen vid en allergisk reaktion En matallergi är en allergi mot ett livsmedel. Majoriteten av alla allergier hänger samman med 14 livsmedel. De allra vanligaste är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, jordnötter, soja, nötter, fröer och vete.
Kan Nötallergiker äta sesamfrö?
Precis som pinjenöten är sesam ett frö. Detta innebär att man som nötallergiker inte behöver oroa sig för sesam – om man inte har oturen att också vara allergisk mot just det. Och det är visserligen ingen omöjlighet; sesamfrö är tillsammans med senapsfrö det frö som flest människor i EU är allergiska mot.
Kan nötallergiker äta frön?
Hör till familjen gurkväxter och kan användas istället för andra nötter, mandel och frön hör till samma botaniska familj som gurka, melon, squash/zuccini.
Är Solroskärnor en nöt?
Solroskärnor är de skalade fröna från solrosblomman. De har en mild nötaktig smak och kan också användas i stället för nötter i många rätter. Solroskärnor har ett högt innehåll av fleromättat fett och är rika på vitamin E, magnesium, järn och zink. Solroskärnor kan användas i bröd, kakor och frukosträtter.