Frågor

Finns det medicin mot pesten?

Finns det medicin mot pesten?

Sjukdomen behandlas med olika former av antibiotika, bland annat streptomycin och tetracyklin. Det finns även ett vaccin, dock med begränsad effektivitet. Pest räknas som en allmänfarlig sjukdom enligt Smittskyddslagen.

Vaccin med viss skyddseffekt finns tillgängligt, men inte i Sverige. Det finns alltid möjlighet till förebyggande antibiotikabehandling, om risken för pest bedöms vara mycket stor.

Vad var Böldpesten?

Böldpest är en av tre typer av bakteriell infektion orsakad av Yersinia pestis. Influensalika symptom utvecklas tre till sju dagar efter exponering för bakterien, innefattande bland annat feber, huvudvärk och kräkningar. Svullna och smärtande lymfkörtlar kan påträffas kring området där bakterien tagit sig igenom huden.

Varför behöver du inte alltid antibiotika?

Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.

Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?

Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.

När ska antibiotika behandlas?

Vid feber eller allmänpåverkan bör antibiotikabehandling ges. Katt och hundbett ska behandlas frikostigt redan vid minsta symtom som rodnad, ömhet eller svullnad då risken för fula snabbt progredierande infektioner är stor. Urinvägsinfektioner ska som regel behandlas med antibiotika.

Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?

Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.

Share this post