För vilka har Dackefejden fått betydelse?
Dackefejden var ett bondeuppror mot Gustav Vasa åren 1542-1543, under ledning av Nils Dacke, en bonde från Vissefjärda i södra Småland. Orsaken till upproret var det starka missnöje som rådde mot kungens försök att stärka centralmakten, något som kändes extra hårt i det tidigare relativt självständiga Småland.
Vem tog över efter Engelbrekt 1436?
Karl Knutsson hade dock högsta befälet i huvudstaden, medan Engelbrekt svarade för kampanjen mot de borgar kungen innehade. Hövitsmannavalet, förrättat under ärkebiskopens ledning av en nämnd av andliga och världsliga, gav Karl Knutsson ett överväldigande antal röster gentemot Engelbrekt och P.
Vilket år var Klockupproret?
Klockupproret 1531-1533. På Historiesajten kan du läsa om Gustav Vasa och klockupproret. Klockupproret var det sista och allvarligaste upproret av dalkarlarna mot Gustav Vasa och hans lagar och bestämmelser…
Varför mördades Engelbrekt?
Sannolikt dog Engelbrekt till följd av en fejd med slottsherren på Göksholm. Engelbrekt ska ha mördats av slottsherrens son Måns Bengtssons (även kallad ”Natt och Dag”) när upprorsmakaren färdades från Örebro till ett rådsmöte i Stockholm. Engelbrekts mördare ska därmed ha varit högadlig.
Vilka förändringar genomförde Gustav Vasa när han blivit kung?
Som ett led i centraliseringen av den svenska staten lät Gustav Vasa reformera kyrkan och införa protestantismen i Sverige. Detta gjordes för att förbättra rikets finanser. All kyrklig egendom tillföll därmed staten samtidigt som kungen hädanefter blev den svenska kyrkans överhuvud…
Hårda repressalier följde mot befolkningen i gränslandskapen. Dackefejden ledde till att Gustav Vasa lät omorganisera den svenska armén och lokalförvaltningen i riket. Här hittar du material som handlar om Nils Dacke och Dackefejden.