Frågor

Har arbetsgivaren ratt att bestamma vilken arbetsplats som galler?

Har arbetsgivaren rätt att bestämma vilken arbetsplats som gäller?

Det är arbetsgivaren som bestämmer vilka arbetstider som gäller. På vissa arbetsplatser registrerar du din arbetstid. På många kontor är det vanligt med så kallad flexibel arbetstid. Flexibel arbetstid är styrd av arbetsplatsens lokala avtal eller att arbetsgivaren formellt har informerat om det.

Vad kan man kräva av en arbetsgivare?

Superstressigt på jobbet? Det här kan du kräva av din arbetsgivare

  1. 1 Din chef måste: Undersöka, bedöma och åtgärda riskerna i arbetsmiljön. Detta kallas systematiskt arbetsmiljöarbete.
  2. 2 Det här kan du göra: Prata med chefen.
  3. 3 Om ingenting hjälper: Skyddsombudet kan anmäla till Arbetsmiljöverket.

Kan min arbetsgivare flytta mig?

Huvudregeln är att så länge arbetsgivaren håller sig inom ramen för arbetsskyldigheten så kan denne fritt omplacera. Går arbetsgivaren däremot utanför ramen kan en sådan omplacering vara att jämställa med en uppsägning eller avsked. Vidare måste den nya placeringen vara inom ett bekvämt pendlingsavstånd.

Vilka tre lagar bestämmer hur det ska gå till på arbetsplatsen?

Lag om skydd mot olyckor, som syftar till att skydda människors liv och hälsa samt egendom och miljö mot olyckor. Miljöbalken, som syftar till att främja en hälsosam och god miljö. Socialförsäkringsbalken, där arbetsskadeförsäkringen ingår.

Vad kan chefen bestämma?

Att leda och fördela arbetet betyder att arbetsgivaren bland annat kan bestämma:

  • verksamhetens former, investeringar, rationaliseringar och val av leverantörer.
  • hur arbetet ska organiseras och utföras.
  • vilka och hur många anställda som ska utföra arbetet.
  • de anställdas arbetstider.

Vad krävs för att säga upp en anställd?

Uppsägning ska vara sakligt grundad enligt 7 § LAS. I praktiken ska en uppsägning ske på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl. Uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara skriftlig. En uppsägning på grund av personliga skäl ska även föregås av en underrättelse enligt 30 § LAS (”LAS-varning”).

Du har rätt till pauser för att exempelvis kunna besöka toaletten. Gör upp med din arbetsgivare om du ska stänga butiken, kalla på väktare eller ta hjälp av andra. Om inget av det fungerar kan du kräva en schemaändring så att ni alltid jobbar två och kan gå på toaletten obehindrat.

Share this post