Innehållsförteckning
Hur behandla artros i knä?
Artros knä – Behandling
- Viktminskning vid övervikt är av betydelse då belastningen på knäleden minskar.
- Träning vid knäledsartros – Träning som ökar den muskulära stabiliteten kring leden ger ofta symtomlindring vid knäartros.
- Gånghjälpmedel, som exempelvis kryckor, kan användas för att minska belastningen på knät.
Kan man ha artros i hela benet?
Artros är en sjukdom som förvärras över tid, och ger ofta kronisk smärta. Besvären kan drabba vilken led som helst i kroppen, men det är särskilt vanligt att få artros i knän, höfter och händer.
Hur behandlas artros i knäleden?
Behandling. Lindriga eller måttliga besvär av artros i knäleden och i andra leder behandlas bäst på din vårdcentral med hjälp av en fysioterapeut. Besvär som är så svåra att en operation kan vara lämplig kräver ytterligare undersökningar hos ortopedläkare på ett sjukhus eller en specialistmottagning.
Varför får man artros i knät?
Det är oftast i den inre delen av leden som man får artros. Den yttre delen av knät klarar sig oftast bättre. Det är vanligt att ledkapseln som omger leden blir inflammerad, och knäleden kan bli svullen och vätskefylld. Ökad risk efter benbrott och skador.
Vad är behandling vid artros?
Behandling vid artros. Det finns ingen behandling som kan stoppa eller bota utvecklingen av artros. Behandlingen anpassas beroende på vilken led som är drabbad men omfattar ofta livsstilsförändringar i form av viktnedgång och träning, samt läkemedel som dämpar smärta och inflammation.
Hur behandlas artros med fysisk aktivitet?
Artros behandlas bäst med fysisk aktivitet. Artros behandlas bäst med fysisk aktivitet. – Den som har artros kan göra mycket själv för att förbättra sin hälsa. Man behöver inte tiga och lida längre. Man ska fortsätta att vara aktiv men anpassa sina aktiviteter så att man klarar av dem. Att sätta sig på sofflocket är det sämsta man kan göra.
Vad ska man inte göra när man har artros?
Man ska fortsätta att vara aktiv men anpassa sina aktiviteter så att man klarar av dem. Att sätta sig på sofflocket är det sämsta man kan göra. Då går det bara utför, säger Carina Thorstensson som doktorerat på knäartros och träning. Bli därför inte förvånad om du blir ordinerad fysisk aktivitet på recept.
Har ont under knäskålen?
Ont bakom knäskålen kan bero på flera orsaker. Den vanligaste orsaken är en meniskskada, vilket är en skada på den stötdämpande broskdelen i knäet, som kan uppstå när knäet vrids under belastning. Den här skadan kan ske genom exempelvis en snabb vändning när du tränar.