Hur bildas kolesterol?
Kolesterolet i kroppen härstammar både från nysyntes och från intagen föda. Den största mängden kolesterol i människokroppen syntetiseras, vilket utförs i många celler och vävnader, även om huvuddelen produceras av levern, tarmarna, binjurebarken samt könsorganen.
Vart tillverkas kolesterol?
Kolesterol är en lipid, ett fettämne. Det kolesterol vi har i kroppen kommer dels från födan via tarmen, och dels från nybildning, framför allt i levern. Levern fungerar som en centralstation för kolesterolet. Därifrån forslas det ut till kroppens vävnader via blodet.
Vad är riskerna för att få högt kolesterol?
Högt kolesterol är i de flesta fall ingen sjukdom i sig. Däremot leder det till ett antal hjärt-kärlsjukdomar. Höga LDL-värden och låga HDL-värden utgör alltså riskfaktorer för att få sjukdomar. Förknippade med livsstil. Riskerna för att få högt kolesterol är många och framför allt förknippade med livsstilsmönster.
Vad är förhöjt kolesterolvärde?
De flesta personer med förhöjt kolesterolvärde har det sannolikt genom en kombination av arv och levnadsvanor. Men för ungefär 5 procent är det en uttalat ärftlig sjukdom. Den kallas familjär hyperkolesterolemi och förkortas oftast FH. Förhöjda halter redan från födseln
Vad är LD-kolesterol?
Det står för engelskans Low Density Lipoprotein, lipoprotein med låg täthet. LDL-kolesterol kallas ofta för det ”onda” kolesterolet. Det är mindre än VLDL. LDL har ett relativt högt innehåll av kolesterol och en tendens att släppa ifrån sig kolesterol på vägen. Alla kroppens celler har receptorer för LDL.
Hur minskade kolesterolet i levern?
Kolesterolrik mat som ägg, kaviar, räkor och andra skaldjur samt inälvsmat fick stora varningsskyltar. Minska på det mättade fettet. I dag är bilden mer nyanserad. Kroppen har nämligen sin egen kontrollmekanism. Produktionen av kolesterol i levern minskas om det kommer mer kolesterol från födan.
Kolesterol är ett av kroppens fettämnen och bildas i levern. Kolesterol, och ett annat fettämne som kallas triglycerider, är viktiga byggstenar i våra celler och nödvändigt för många funktioner i kroppen, bland annat för bildande av D-vitamin, gallsyra och vissa hormoner.