Hur blir man en specialistläkare?
För att bli specialist läkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång. Efter läkarutbildningen måste man genomföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation.
Vad är diabetes mellitus?
Diabetes, eller Diabetes Mellitus som är den fullständiga benämningen, är en åkomma som innebär att det finns för mycket glukos (socker) i blodet. Glukos är kroppens viktigaste bränsle och förser den med den energi som kroppen behöver för att kunna fungera på ett tillfredsställande sätt dygnet runt.
Hur många dör av typ 2-diabetes?
Det finns en rad faktorer som spelar in och arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir. Hur många dör av diabetes?
Vad är skillnaden mellan Typ 1- och typ 2-diabetes?
Vad är skillnaden mellan typ 1- och typ 2-diabetes? Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom.
Hur blir man en överläkare?
Överläkare är en tjänstetitel för en tjänst som innebär ett ledningsansvar. Det är en tjänst man söker så det finns ingen bestämd väg dit. Men först måste du bli specialistläkare. För att bli specialistläkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång.
För att bli specialistläkare behöver du genomföra en specialiseringstjänstgöring (ST). De som har gjort eller kommer att göra en svensk allmäntjänstgöring (AT) för att erhålla läkarlegitimation kan därefter påbörja en ST inom någon av de 63 specialiteterna som finns.