Innehållsförteckning
- 1 Hur bör omvårdnaden utformas för en person med psykossjukdom?
- 2 Vem hjälper och stödjer anhöriga när deras närstående mår dåligt?
- 3 Vilken omvårdnad ges vid schizofreni?
- 4 Hur vårdar man en person med schizofreni?
- 5 Hur kan hälso och sjukvården hjälpa anhöriga när någon drabbas av svår sjukdom?
- 6 Vad innebär det att samverka med anhöriga?
Hur bör omvårdnaden utformas för en person med psykossjukdom?
Omvårdnad innefattar bemötande, omhändertagande, daglig tillsyn samt allt som sker runt behandlingen (Socialstyrelsen, 2003). Rydin (1997) anser att i omvårdnadsarbetet med patienter med psykossjukdom behövs det bland annat kunskap, intresse, empati och sunt förnuft.
Vem hjälper och stödjer anhöriga när deras närstående mår dåligt?
Anhörigkonsulent. Du som vårdar eller på annat sätt stödjer en närstående som har psykisk sjukdom eller missbruksproblem kan också få hjälp av din kommun. Många kommuner och stadsdelar erbjuder till exempel anhörigkonsulenter. Kontakta socialtjänsten i din kommun om du vill veta mer.
Hur behandlas man vanföreställningar?
Behandling. Hur vanföreställningar behandlas beror likaså på den drabbades grundsjukdom. Schizofreni behandlas till exempel med läkemedel mot psykos, neuroleptika, och alkoholdelirium med lugnande medel och sömnmedel. Vanföreställningar som inte innebär något obehag för den drabbade behandlas vanligtvis inte.
Vilken omvårdnad ges vid schizofreni?
Omvårdnaden är ofta inriktad på att den sjuke ska kunna ta hand om sig själv i sin vardag. Eftersom att det finns olika grader av schizofreni så kan hjälpinsatserna variera. Vissa behöver hjälp med allt i sin vardag från att äta till att ta hand om sin hygien som tex. Hjälp och handledning vid dusch.
Hur vårdar man en person med schizofreni?
Behandling vid schizofreni
- Läkemedel är en viktig del av behandlingen vid schizofreni, framför allt antipsykotiska läkemedel.
- Psykoterapi och stödsamtal ger möjlighet att bearbeta upplevelser under psykosen, lära sig sina tidiga tecken på psykos och att få stöd för att hantera sjukdomen bättre.
Vilken behandling får en person vid akut psykos?
Flera av de nyare antipsykotiska läkemedlen finns också i injektionsform för akut bruk, till exempel aripiprazol (Abilify), olazapin (Zyprexa), risperidon (Risperdal) och ziprasidon (Zeldox) som i likhet med haloperidol (Haldol) och zuklopentixolacetate (Cisordinol-Acutard) har god effekt vid agitation och utagerande …
Hur kan hälso och sjukvården hjälpa anhöriga när någon drabbas av svår sjukdom?
Du kan få hjälp i form av råd och stöd från socialtjänsten. Det kan ske individuellt tillsammans med en handläggare eller i grupp med andra anhöriga. I en del kommuner finns en särskild anhörigkonsulent eller anhörigstödjare som du kan kontakta för samtal och stöd.
Vad innebär det att samverka med anhöriga?
Den 1 juli 2009 infördes en bestämmelse i 5 kap. 10 § socialtjänstlagen (2001:453) som anger att socialnämnden ”ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder”.