Frågor

Hur borjade ni med smakportioner?

Hur började ni med smakportioner?

Jobba på tålamodet. Jobba upp tålamodet Låt barnet få titta, känna och försiktigt smaka, både på maten i sig och på skeden den serveras med. I takt med att ni testar kommer barnet lära sig tycka om den nya maten, men det kan ta tid! Ha därför tålamod och ge inte upp.

Hur ökar man smakportioner?

En fullstor smakportion brukar enl. grötpaketen som man köper vara ca. 1 dl mat. Rekommendationen från livsmedelsverket är att man börjar med en tesked mat för att sedan successivt öka mängden tills du kommit upp i en portion som din bebis blir mätt på.

När började ni ge er bebis mat?

Smakprov – från 4 månader

  • Smaka gärna själv på maten inför ditt barn.
  • Ge lite på fingret eller ett kryddmått.
  • Potatis eller ris kan vara bra att börja med eftersom de kan mosas till en bra konsistens.
  • Blanda gärna smakportionen med modersmjölk eller modersmjölksersättning, som är en välbekant smak för barnet.

Börja med smaksensationer (inte portioner!) – Tänk bort portioner och tänk istället att den första riktiga maten är små smaksensationer. En liten klick puré från ditt finger räcker och samtidigt får tungan öva sig på nya rörelser.

Hur får jag mitt barn att börja äta?

Vid fyra månader kan barnet få börja med pyttesmå smakprover, om hen visar intresse för maten som familjen äter. Vid sex månader behöver barnet mer näring och energi. Då är det dags att börja med smakportioner som sedan utökas till att bli riktiga portioner. Var försiktig med saltet.

När kan man tidigast börja med smakportioner?

”Det generella rådet är som tidigare att vänta med smakportioner tills barnet är cirka sex månader. Om föräldrarna ändå vill börja ge annan mat när barnet är mellan fyra och sex månader är det bra att ta reda på varför.”

När får barnen börja äta?

Barnmat från 8 till 11 månader Nu är ditt barn på god väg att börja äta som de andra i familjen. Under den här perioden får barnet sina första tänder och börjar att lära sig att tugga. Därför är det dags att lite i taget vänja barnet vid mindre bitar i maten – något som gör matstunden mer spännande.

Share this post