Frågor

Hur borjade UNICEF?

Hur började UNICEF?

1946. Den 11 december antar FN:s generalförsamling en resolution om att bilda UNICEF. Efter andra världskriget distribuerar UNICEF mjölk, mat och kläder till sex miljoner barn på flykt i Europa. Den första lasten går till Jugoslavien.

Varför finns UNICEF?

I 70 år har vi kämpat för barns rättigheter När UNICEF bildades 1946 var tanken att göra en kortvarig insats för att hjälpa krigsdrabbade barn efter andra världskriget.

Är UNICEF svenskt?

Unicef, en förkortning av engelskspråkiga United Nations Children’s Fund (UNICEF), ursprungligen United Nations International Children Emergency Fund, eller FN:s barnfond är ett organ inom Förenta nationerna, grundat 11 december 1946. Organisationen lyder under FN:s generalförsamling.

Hur barnkonventionen kom till?

Barnkonventionen i skolan. Barnkonventionens syfte är att garantera alla barn deras mänskliga rättigheter. FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Sverige ratificerade barnkonventionen utan reservationer 1990.

Hur får UNICEF in pengar?

UNICEF är FN:s barnfond, men vi får inget ekonomiskt stöd från FN. Vårt arbete finansieras uteslutande av frivilliga bidrag av privatpersoner och företag. Den största andelen pengar kommer från generösa privatpersoner som är Världsföräldrar, handlar i gåvoshopen, skänker pengar vid katastrofer eller ger andra gåvor.

Hur var det innan barnkonventionen?

Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Redan innan barnkonventionen skrevs fanns flera dokument och konventioner kring mänskliga och medborgerliga rättigheter. Men på 70-talet framkom att barn var en av de grupper som var i behov av ett starkare skydd.

Vem kom på barnkonventionen?

Universell definition av vilka rättigheter barn har. Barnkonventionen, formellt Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter, är en traktat som antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 och utgör en del av folkrätten. 196 länder har ratificerat konventionen.

Share this post