Innehållsförteckning
- 1 Hur botar man kronisk bihåleinflammation?
- 2 När ska man söka vård bihåleinflammation?
- 3 Kan jag jobba med bihåleinflammation?
- 4 Hur känns kronisk bihåleinflammation?
- 5 Hur minskar man bihåleinflammation?
- 6 Kan man få tillbaka bihåleinflammation?
- 7 Vilken medicin är bäst mot bihåleinflammation?
- 8 Är jämt täppt i näsan?
Hur botar man kronisk bihåleinflammation?
För närvarande finns det tre alternativ för behandling av kronisk bihåleinflammation: läkemedelsbehandling, konventionell endoskopisk bihålekirurgi och ballongvidgning av bihålorna. Vi kommer alltid att försöka med läkemedelsbehandling först för att behandla bihåleinflammation.
När ska man söka vård bihåleinflammation?
I de allra flesta fall så behöver du inte söka vård när du får bihåleinflammation eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Men ibland kan bihåleinflammationen förvärras och ge allvarliga symptom och då ska du söka vård akut.
Hur länge täppt i näsan?
De allra flesta som har nästäppa och snuva behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en vårdcentral om du har varit täppt i ena näsborren under en längre tid. Vänta tills det blir vardag, om det är helg.
Kan jag jobba med bihåleinflammation?
I början när du mår som sämst bör man vila. Det är också bra att vara hemma från jobbet några dagar, dels är man ju trött och dels kan förkylningen smitta andra. Inledningsvis är det bra att skölja näsan med koksaltlösning.
Hur känns kronisk bihåleinflammation?
Vad är kronisk bihåleinflammation? Kronisk bihåleinflammation har liknande symtom som akut bihåleinflammation. Kronisk bihåleinflammation kan också ge symtom som trötthet, halsont, dålig andedräkt och värk i öron eller överkäke. Inflammationen räknas som kronisk om symtomen varat i mer än tolv veckor.
Hur länge kan man ha problem med bihålorna?
Svår värk, svullnad i ansiktet och/eller hög feber är tecken på att man ska söka läkarvård akut. Om man har lång dragna besvär från bihålorna, i tre till fyra veckor eller mer, bör man söka läkare.
Hur minskar man bihåleinflammation?
Sov med en extra kudde under huvudet. Att hålla huvudet högre minskar svullnaden i näsan och bihålorna. Var uppe och rör på dig i stället för att ligga ner. Då minskar svullnaden i näsans och bihålornas slemhinna.
Kan man få tillbaka bihåleinflammation?
Inflammationen orsakas vanligen av virus, bakterier eller allergi. En bihåleinflammation kan vara akut som räcker under 12 veckor, eller kronisk som räcker längre än 12 veckor. Ofta återkommande bihåleinflammation innebär att en akut varig bihåleinflammation återkommer minst 3–4 gånger om året.
Kan man ha kronisk bihåleinflammation?
Vilken medicin är bäst mot bihåleinflammation?
Läkemedel. Otrinex nässpray 1 mg/ml 10 ml. Webbpris. Från 48:-
Är jämt täppt i näsan?
Kontakta en vårdcentral om du är mycket täppt i näsan och inte har blivit bättre efter en månad. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Hur blir man av med svullna slemhinnor i näsan?
Vad kan jag göra själv?
- Att rensa näsan kan hjälpa. Du kan pröva att rensa näsan med koksaltlösning, till exempel innan du ska sova.
- Smörj torra slemhinnor. Du som har besvär med torra slemhinnor i näsan kan smörja in dem med lite olja.
- Avsvällande nässprej minskar svullnad.
- Sov med huvudet högt.