Innehållsförteckning
Hur förbereder man ett möte?
Här är Annas Bojlerts 8 bästa tips
- Ge dig själv rätt förutsättningar.
- Satsa på snabba möten.
- Starta i tid – fokusera – och avsluta i tid.
- Ha en tydlig agenda.
- Våga variera mötesformen.
- Bjud in rätt människor.
- Hitta effektiva sätt att föra protokoll.
- Sätt upp gemensamma spelregler.
Hur kan man förbereda sig inför det första mötet med en person som vårdas?
Tips att förbereda dig inför mötet Tänk igenom vad den du träffar behöver veta om dig och den sällsynta diagnosen och hur du sammanfattar det. Det kan vara bra att skriva ned stödord. Testa mallen ”min-vårdhistoria”, ”patient-CV” och ”akutkort” lite längre ned på sidan som kan fungera i detta sammanhang.
Vad innebär Möteskultur?
Möteskulturen är avgränsad till mötenas strukturella beskaffenhet, deltagarnas interaktioner och hur man tar tillvara deltagarnas kompetens under arbetsmöten. Studien utgår från en materialnära metod där möteskulturen har studerats genom tre fokusgrupper med 20 respondenter.
Vad är effektiva möten?
Det främsta sättet för att ha en effektiv möteskultur är att bara hålla möten som verkligen är nödvändiga. En tumregel är att bara ha möten om det finns ett beslut ni ska ta tillsammans – om mötet bara syftar till att delge information kan man ta det över mail eller telefon istället.
Vad kännetecknar ett bra möte?
Identifiera de frågor du vill ha besvarade/utforskade! Inled mötet med att tydliggöra och förankra mötets syfte och mål. Led mötet utifrån vad ni är överens om! Avsluta mötet med att sammanfatta vad ni diskuterat och vilka beslut som tagits och se till att alla vet vad nästa steg är!
Var ska vi ha möte?
Tillgänglighet. När vi ändå ska ha ett möte, är det en god idé att välja tid, plats och upplägg som passar så många som möjligt. Eftersom våra livssituationer ser olika ut, så kan det underlätta för många att det även erbjuds möjlighet att delta via videolänk vid de möten då det är passande.
Vad betyder maktbalans inom vården?
Ändrad maktbalans Patientens ökade kunskap om den egna hälsan kommer att tvinga fram förändringar i vårdens strukturer och hierarkier, tror Ann Johansson. – Det viktiga är att maktbalansen förändras och då måste vi alla reflektera över vårt sätt att arbeta.
Vad är respektfullt bemötande?
Kunskap, självreflektion och organisation kan underlätta för ett gott interkulturellt bemötande. Respektfullt bemötande försvåras av människors behov att klassificera och dela in individer i vi respektive dem. Ett gott bemötande kan stärka patienters självkänsla och egenmakt.
Hur ser en Mötesagenda ut?
En mötesagenda innehåller teamets mål, diskussionsämnen och åtgärder för ett enskilt eller återkommande möte. För bästa resultat bör du dela din mötesagenda med ditt team så att de kan förbereda sig inför mötet och arbeta vidare med åtgärdspunkterna när mötet är över.
Hur mycket tid lägger vi på möten?
Många, speciellt chefer inom tjänstesektor, lägger stora delar av sin arbetstid på möten. Enligt en undersökning som tidningen Chef gjort ägnar chefer i snitt 16 timmar i veckan åt möten.