Frågor

Hur forhaller sig riksdagen och regeringen till varandra?

Hur förhåller sig riksdagen och regeringen till varandra?

I grundlagen står det att regeringen styr riket. Det gör den genom att lägga fram förslag, så kallade propositioner, som riksdagen sedan ska ta ställning till. Enkelt uttryckt kan man säga att regeringen föreslår medan riksdagen beslutar. Regeringen kan också besluta om regler som alla i Sverige måste följa.

Har makten i ett land?

Verkställande makt eller utövande makt är den maktinstans i en stat som verkställer fattade beslut och upprätthåller lagar och ordning. Den verkställande makten ligger normalt hos ett lands statschef eller dess regering.

Vilka styr Ryssland?

Ryska federationens politik[redigera | redigera wikitext] Politiken i Ryssland (den ryska federationen) äger rum inom ramen för ett federativt republikanskt statsskick där Rysslands president är statschef. Denna post innehas sedan 7 maj 2012 av Vladimir Putin.

Vem har makten i världen?

Det finns en rad andra starka maktcentra i världen. De transnationella företagen har tagit över allt mer makt från nationella regeringar och demokratiskt valda representanter. Men en stor makt utövas också av en rad starka påtryckarorganisationer varav många representerar olika delar av näringslivet.

Hur kan man styra något om det är någon annan som fattar besluten?

Regeringen kan bara styra på ett sätt som godkänns av Riksdagen. Det är Regeringens uppgift att lägga förslag som sedan godkänns av Riksdagen. Riksdagen (parlamentet) är valt av folket, och det är också Riksdagen som godkänner Regeringen när den bildas av statsministern efter ett val.

Hur fungerar riksdag och regering?

Alla svenska medborgare som fyllt 18 år får rösta i riksdagsvalet. Förenklat gäller att de politiska partier som har flest mandat (platser) i riksdagen (majoriteten av de 349 platserna) bildar regering. Regeringen styr landet men granskas av riksdagen.

https://www.youtube.com/watch?v=YJpsAgREchI

På vilket sätt har riksdagen makt över regeringen?

Riksdagen representerar medborgarna i Sverige och ska kontrollera regeringens och myndighe ternas arbete. Det kallas kontrollmakt och är en granskning i efterhand som ska skydda medbor garna mot maktmissbruk. Riksdagen följer upp beslut och bevakar att skattepengarna används rätt.

Vad betyder det att vi inte har ministerstyre i Sverige?

Men regeringen får aldrig styra över hur myndigheten använder lagarna. I många andra länder har ett statsråd makt att direkt ingripa i myndigheternas löpande arbete. I Sverige är det inte så. Detta brukar kallas att vi har förbud mot ministerstyre.

Share this post