Innehållsförteckning
- 1 Hur fungerar en tryckvattenreaktor?
- 2 Vad är skillnaden mellan kokvattenreaktorer och tryckvattenreaktorer?
- 3 Vilka risker för miljön innebär ett kärnkraftverk vid normal drift vid en olycka?
- 4 Vad finns det för fördelar och nackdelar med kärnkraft?
- 5 Kan man använda kärnavfallet?
- 6 Hur påverkas ekosystemet av kärnkraftverk?
Hur fungerar en tryckvattenreaktor?
Kärnklyvningen värmer vattnet i reaktortanken och vattnet förs till ånggeneratorerna. Tryckhållaren gör att vattnet inte kokar, trots att temperaturen är runt 300° Celsius. I ånggeneratorn kokar sekundärkretsens vatten till ånga tack vare det 300-gradiga vattnet från primärkretsen. Ångan får turbinen att rotera.
Vad är skillnaden mellan kokvattenreaktorer och tryckvattenreaktorer?
En tryckvattenreaktor fungerar i princip på samma sätt som en kokvattenreaktor. Största skillnaden mellan en tryckvattenreaktor och en kokvattenreaktor är att vattnet inte kokar i reaktortanken i en tryckvattenreaktor.
Vad är halveringstid kärnkraft?
Högaktivt radioaktivt avfall med lång halveringstid, som i huvudsak består av använt kärnbränsle, måste inneslutas mycket omsorgsfullt vid hantering och transport. Det tar omkring 100 000 år för radioaktiviteten att börja sjunka till de nivåer som finns naturligt i uranmalmen som bränslet ursprungligen hämtades ifrån.
Hur påverkas samhället av kärnkraft?
Atomkraften kunde göra världen större och vackrare – och samtidigt förgöra den för all framtid. Atomer kan klyvas och när detta händer måste stora mängder energi kunna utvinnas.
Vilka risker för miljön innebär ett kärnkraftverk vid normal drift vid en olycka?
Risker med kärnkraft Den största nackdelen med kärnkraft är att det skapas radioaktiva ämnen vid driften. En svår olycka skulle kunna leda till utsläpp av radioaktiva ämnen som kan påverka omgivningen. Därför måste ett kärnkraftverk vara konstruerat så att inte radioaktiva ämnen kan komma ut på ett okontrollerat sätt.
Vad finns det för fördelar och nackdelar med kärnkraft?
I denna artikel går vi närmare i detalj på för och nackdelar med kärnkraft.
- Fördelar med kärnkraft. Kärnenergi genererar el mycket effektivt jämfört med kolgenererade kraftverk.
- Nackdelar med kärnkraftverk.
- Kärnavfall.
- Härdsmältor.
- Faran för olyckor.
- Belastning av kärnkraftsavfall.
- Begränsade resurser.
- Startkostnad.
Hur anrika uran?
Anrikning är en process där halten av ett ämne ökas. I detta fall handlar det om att öka uranisotopen uran-235 (235U). För att göra det måste isotopen 235U skiljas från isotopen uran-238 (238U). Vid anrikningen ökas halten 235U från den naturliga 0,7 procent till mellan 3 och 5 procent.
Vad är reaktorhärd?
Reaktorhärden är den del av reaktorn där kärnklyvningarna äger rum. Den består av bränslestavar av uran. Bränslestavarna ordnas i knippen som hålls samman i bränsleelement, vilka bygger upp reaktorhärden (figur 3). I reaktorhärden ingår också styrstavarna.
Dagens upparbetning av använt kärnbränsle tar vara på uran och plutonium, som kan användas för att tillverka så kallat mox-bränsle. Det kan användas ytterligare en gång i dagens reaktorer. Andra långlivade radioaktiva ämnen från det använda kärnbränslet kan inte hanteras i de reaktorer som är i drift i dag.
Hur påverkas ekosystemet av kärnkraftverk?
Det är så illa att inandningen av ett miljondels gram plutonium kan leda till lungcancer. Kärnkraft rubbar det marina ekosystemet. Detta eftersom kylvattnet i reaktorn släpps rakt ut i närliggande hav och värmer upp vattnet med ungefär 10 grader. Slutförvaring av radioaktivt avfall är ett svårt problem.
Hur påverkar kärnkraftverk vår livsmiljö?
Kärnkraftens miljöpåverkan Kärnkraftverk släpper också ut små mängder radioaktiva ämnen till luften samt påverkar havsmiljön när använt kylvatten höjer temperaturen på havsvattnet. Vissa andra kraftverk spiller också värme i vattendrag men i mycket mindre omfattning.