Hur har man motiverande samtal?
I det motiverande samtalet använder sig behandlaren bland annat av reflektivt lyssnande, öppna frågor, reflektioner, sammanfattningar av vad patienten sagt, bekräftelsetekniker, och diverse andra samtalstekniker för att locka fram förändringstänk och motivation hos patienten.
Vad är syftet med motiverande samtal?
Motiverande samtal (motivational interviewing, MI) är en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser. MI utvecklades under 1980–1990-talen av psykologerna William F. Miller och Stephen Rollnick.
Det som ska genomsyra samtalet är därför personens självbestämmande och samtalsledarens tro på personens egen kraft till förändring. De samtalsledare som använder motiverande samtal möter personen där den befinner sig och guidar personen med hjälp av dess egen berättelse.
Hur kan ett MI samtal se ut?
Det som kännetecknar ett MI-samtal är att det finns ett tydligt fokus för samtalet. Det som är centralt är att fånga upp, framkalla och möjliggöra förändringsprat och åtaganden om förändring som är kopplade till målbeteendet.
Hur inleder man samtalet och skapar ett bra samarbetsklimat?
Skapa samarbetsklimat Rådgivaren ber klienten berätta om det problem hon har på sitt eget sätt. Rådgivaren arbetar i detta skede av samtalet med öppna frågor och reflektivt lyssnande för att rådgivaren och klienten ska komma nära en gemensam bild av situationen.
Hur börjar man ett MI samtal?
Använd öppna frågor för att få den du talar med att berätta mer….Det är frågor som börjar med exempelvis:
- Hur skulle du vilja utvecklas inom…?
- När vill du att vi tar nästa steg?
- Vad behöver du för att klara av våra mål?
- Hur ser du på våra värderingar och vad känner du för dem?
Vilka olika typer av Förändringsprat finns det?
Vilka frågor kan man ställa för att framkalla olika typer av förändringsprat? Olika typer av förändringsprat är till exempel att uttrycka önskan att förändras/skäl till förändring, tilltro till sin egen förmåga att göra en förändring och uttalanden av åtaganden – att man är redo att påbörja sin förändring.