Innehållsförteckning
Hur kan malmbrytning påverka miljön?
Gruvor kan påverka miljön på olika sätt, främst genom utsläpp av metaller och andra ämnen till vatten, men även buller, vibrationer och damm vilket kan skapa olägenheter för närboende. En av de mest uppenbara effekterna är att gruvverksamhet tar mark i anspråk och förändrar landskapsbilden.
Vad får man om man bryter sönder malm?
Ur järnmalm bryts ofta endast järn, men även andra metaller och ämnen kan finnas i malmen. Det finns flera typer av malmmineral för järn, där magnetit och hematit är de viktigaste.
Vilka metaller och mineraler bryter man i de svenska gruvorna?
Vad producerar de svenska gruvorna? I Sverige producera vi framför allt järn, men även bly, guld, koppar, silver och zink. Nya undersökningsmetoder har visat att det kan finnas stora mängder av metaller i Bergslagen som vi, i och med klimatomställningen, har ett ökat behov av nu.
Hur påverkar indium miljön?
Indium utvinns idag endast som en biprodukt vid annan brytning, bland annat av zink. Indium kan även återanvändas effektivt genom återvinning. Återvinning stod år 2010 för omkring 63 procent av den totala produktionen av indium.
Var finns det andra typer av malmer i Norden?
Huvuddelen av malmerna i Bergslagen och Skelleftefältet har troligen bildats på detta sätt, liksom en del malmer i fjällkedjan högre delar (exempelvis Stekenjokk). Även många järnmalmer har troligen bildats genom utfällning på havsbottnen, såsom Bergslagens kalk- eller kvartsbandade järnmalmer.
Vad bryter man i Garpenberg?
Världens mest produktiva underjordsgruva för zinkbrytning. Garpenberg i Hedemora kommun är en av världens mest moderna gruvor. Det är också Sveriges äldsta gruvområde som fortfarande är i drift. Här bryts komplexmalm som innehåller zink, bly, silver, koppar och guld.
Vilken sorts malm finns det gott om i svenska gruvor?
Idag är Sverige en av EU:s ledande malm- och metallproducenter. Sverige är den i särklass största järnmalmsproducenten inom EU och produktionen av bas- och ädelmetaller hör också till de främsta. De flesta gruvorna finns i Sveriges tre malmregioner, Norrbotten, Skelleftefältet och Bergslagen.