Innehållsförteckning
Hur kan man förebygga undernäring?
Att servera god mat och erbjuda trevliga måltider är ett bra sätt att förebygga undernäring och att främja hälsa i vård och omsorg. Att dela upp måltiden på en aptitretande förrätt, liten huvudrätt och dessert kan vara ett sätt att öka aptiten och möjligheten att äta för en person.
Vad kan öka risken för undernäring?
Riskgrupper för undernäring
- med inflammatoriska sjukdomar, exempelvis kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), kronisk hjärtsvikt, reumatoid artrit och cancer.
- med demenssjukdom.
- med Parkinsons sjukdom.
- med dålig tandstatus eller andra orsaker till tugg- och sväljsvårigheter.
- som har haft stroke.
Hur kan man identifiera undernäring?
Oavsiktlig viktförlust, tecken på negativ energibalans. Ätsvårigheter, till exempel aptitlöshet eller tugg- och sväljproblem. Undervikt, det vill säga body mass index (BMI) är mindre än 20 kg/m2 (för patienter under 70 år) eller BMI är mindre än 22 kg/m2 (för patienter 70 år och äldre).
Vilka är de tre Grundkosterna?
ESS-gruppen har kommit fram till att i varje äldreboende och sjukhus bör erbjudas tre grundkoster, SNR, A, E-kost. Där SNR står för svenska näringsrekommendationer, A-kost för allmän kost för sjuka och E-kost för energi och proteinkost.
Hur bedömer man nutritionsstatus?
CRP (C-reaktivt protein) är en inflammationsmarkör och bör alltid uppmärksammas vid bedömning av nutritionsstatus för att få en uppfattning om graden av katabolism (kroppsnedbrytande reaktioner). Även andra blodprover kan vara av relevans beroende på bakomliggande sjukdom.
Vad är energirik mat?
Att maten är energirik innebär att den innehåller många kilokalorier (kcal). De energigivande näringsämnena som finns i maten är som bekant protein, kolhydrater och fett. Protein och kolhydrater innehåller 4 kcal per gram medan fett innehåller mer än dubbelt så mycket, nämligen 9 kcal per gram.
Hur ska undernäring förebyggas?
- All personal ska ha goda kunskaper om kost för äldre och personer med funktionsnedsättning.
- Ansvarigt kostombud på alla enheter.
- Regelbundna viktuppföljningar.
- Regelbundna riskbedömningar.
- Tre huvudmål och två till tre mellanmål under dygnet.
- Nattfastan inte överstigande 11 timmar.
Vad är TTP?
Trombotisk trombocytopen purpura (TTP) är en sjukdom där det uppstår skador i blodkärlens väggar och bildas blodproppar i de minsta blod- kärlen. Sjukdomen kan uppkomma när som helst under livet och utan rätt behandling kan den vara livshotande.