Frågor

Hur kan nationalism bade vara nagot bra och daligt?

Hur kan nationalism både vara något bra och dåligt?

Nationalism kan till sin natur vara inkluderande eller exkluderande. Inkluderande nationalism är öppen: nya människor är välkomna och accepteras sådana som de är. Exkluderande nationalism, som Tuomioja skriver om, är destruktivt. Sådan nationalism skapar konflikter och förstör samhällen och gemenskaper.

Vad har nationalism för konsekvenser?

Ibland yttrar sig nationalism på ganska trevliga, harmlösa sätt som i idrottssammanhang när människor hejar på tävlande från den egna nationen. I andra sammanhang får den ödesdigra konsekvenser och leder till motsättningar mellan människor och till krig mellan länder eller folkgrupper.

Hur har nationalismen påverkat Sverige?

Nationalismen i Sverige blev alltmer ”svensk-nationell” mot senare delen av 1800-talet. Den växte i styrka i takt med industrialismens utveckling. För att skapa en nationell samling hämtade man exempel ur historien. Nu var det hjältar som Engelbrekt, Gustav Vasa och Karl XII som hyllades.

Vad är nationalismens ursprung?

Nationalismens ursprung är omtvistat. Flera forskare menar att nationalismen i ett historiskt perspektiv är ganska ny och att den uppstod i samband med franska revolutionen och Napoleonkrigen under sent 1700-tal och tidigt 1800-tal.

Vad är etnisk nationalism?

Etnisk nationalism eller etno-nationalism definierar nationen på etnisk grund, där etniciteten alltid inbegriper ett element av härkomst från tidigare generationer (Jus sanguinis). Den inbegriper också tankar om en kultur som gruppmedlemmarna delar med sina förfäder, och vanligen ett gemensamt språk.

Hur uppkom nationalismen i Europa?

Nationalismen uppkom i Europa under 1700-talet och ledde under 1800-talet till skapandet av nationalstaterna, som vi känner dem idag. Nationalismen har efter andra världskrigets slut verkat tillsammans med marxism i flera koloniala befrielserörelser. I sin hyllning av historien och fosterlandet kan nationalismen också kopplas till romantiken.

Share this post