Frågor

Hur kan ni utveckla arbetet med ett Normmedvetet och demokratiskt forhallningssatt?

Hur kan ni utveckla arbetet med ett Normmedvetet och demokratiskt förhållningssätt?

Formuleringarna handlar till exempel om att:

  • alla i skolan ska utgå från ett demokratiskt och normmedvetet förhållningssätt.
  • skolans mål är att varje elev ska respektera andras egenvärde samt deras kroppsliga och personliga integritet.

Hur normer påverkar elevers lärande?

Normer i skolan Hur begränsar och möjliggör normer elevers och lärares sätt att vara och lära? Mycket görs redan för att motverka begränsande normer i skolan, både bland elever och lärare. När vi börjar granska normer ser vi också att det ständigt sker läckage och motstånd, där normer utmanas och bryts.

Vad är normkritik i skolan?

Normkritisk pedagogik handlar till stor del om att lära eleverna att kritiskt granska normer som styr våra värderingar och förutsättningar men den handlar även om att vi pedagoger bör tillhandahålla en kritisk ansats.

Vad är Normkreativitet i förskolan?

”Normkreativiteten är den naturliga följden för den som känner att det inte är okej att vissa barn stängs ute och begränsas i sin utveckling.” Normbygget består av många olika normer som samverkar. Du påverkas till exempel både av normer kring din könstillhörighet, din hudfärg, din tro och din familjeform.

Hur arbetar man Normmedvetet?

Agera alltid vid kränkningar! Säg ifrån! Du kan sätta en norm som handlar om att respektera och inte kränka. Låt alla komma till tals, ett jämt fördelat talutrymme är av största vikt och ett tecken på att du som vuxen tycker att alla är lika intressanta.

Vad kan du som tränare göra för att bli mer Normmedveten?

Frågor att reflektera över och diskutera: Fundera över cisnormen och transpersoners situation i er organisation, hur ser det ut hos er? (tex träning/tävlingsformer, språkbruk och utformande av omklädningsrum)

Vad innebär det att arbeta normkritiskt?

Normkritik handlar om att sätta fokus på makt. Det innebär bland annat att få syn på, och ifrågasätta, de normer som påverkar uppfattningar om vad som är ”normalt” och därmed oreflekterat uppfattas som önskvärt.

Hur arbeta normkritiskt?

Att arbeta med normkritik i förskolan handlar om att ställa sig på barnets sida, och att stå upp för barnets rätt att utvecklas som individ och duga som hen är. Normkritik handlar inte om att ta bort alla normer, utan att förändra dem som leder till begränsade möjligheter och ökad risk för trakasserier av olika slag.

Share this post