Innehållsförteckning
Hur lagras glykogen i levern?
Glykogen (eller leverstärkelse) är en polysackarid som människan, och de flesta djur, använder för att lagra kolhydrater, ungefär som växter använder stärkelse. Glykogen finns i skelettmuskelceller samt i levern (cirka 10 % av leverns vikt). När kroppen behöver energi kan den spjälka glykogen så att det bildas glukos.
Vad händer med kolhydraterna som blir över och inte kan lagras som glykogen?
Undantaget här är kolhydrater som faktiskt kan brytas ner till ATP utan syre. När detta sker brukar man säga att kroppen arbetar anaerobt. Samtidigt som fett och kolhydrater bryts ner till ATP med hjälp av syre så bildar din kropp koldioxid som en biprodukt.
Hur mycket kolhydrater kan kroppen lagra?
Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern och musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan använder glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.
Vilka organ lagrar glykogen?
Var i kroppen lagras överskottet av glukos?
Hormonet insulin transporterar glukos till kroppens celler och styr levern att lagra överskottsenergi som glykogen för korttidslagring och/eller som triglycerider i fettvävnad (fett) celler. Normalt stiger blodsockret något efter en måltid och insulin frigörs genom bukspottkörteln i blodet som svar.
I vilken form lagras glukos?
Glukos lagras som en lättillgänglig energiresurs i form av glykogen, främst i muskler och i levern, men små mängder finns också i andra organ, till exempel i hjärnan. Vid stora överskott av glukos omvandlas det inte bara till glykogen (glykogenes) utan också till fett och aminosyror.
Hur använder kroppen Det Frisatta Glykogenet?
När du tränar eller ägnar dig åt annan fysiskt krävande aktivitet använder du glykogen från både levern och musklerna, och dina inlagrade depåer minskar. Levern töms på glykogen för att upprätthålla blodsockret och glykogen i muskulaturen används som bränsle för muskelkontraktionerna.